Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова взе участие в проведените Дни на отворени врати в Държавен архив – Ловеч, по повод 9 юни – Международен ден на архивите.

„Даваме си сметка, че всички сме част от настоящето и после неминуемо ще станем част от миналото. Това трябва да ни дава сили да оставим трайна и позитивна следа след себе си. Поздравявам ви за старанието, което влагате във вашата работа. Знаете как с времето се променят оценките за едно или друго събитие, а архивите дават основание за нови тълкувания. Продължавайте да съхранявате тази памет, защото без памет няма развитие, а тя ни помага да не повтаряме грешките“, каза кметът Корнелия Маринова.

Директорът Павлина Петрова обяви кои са годишните награди за 2021 година за дарител, читател и приятел на архивите.

Грамота за дарител се присъжда на Кольо Станчевски – журналист, писател и общественик, който в момента е в чужбина. Той е дарил десет свои книги (едната, която е за билките, не е издадена, а е в ръкопис), много снимки, писма и други документи.

Читател на годината е Албена Йончева от Регионалната библиотека, а грамота за приятел на архивите бе връчена на Художествената галерия “Проф. Теофан Сокеров” – Ловеч.

Посетителите могат да разгледат и част от архивния фонд на Кольо Станчевски.  Дните на отворените врати са част от Международната седмица на архивите 2022 с хаштаг  #ArchivesAreYou.

Същевременно кметът Корнелия Маринова по повод празника  изпрати поздравителен адрес до д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция “Архиви“.

В него се казва: „Обществеността изключително цени Вашият спокоен и обективен  поглед към историята. Желая Ви да продължите да съхранявате тази памет на обществото и да я осветявате като основен исторически извор. Надявам се, че доброто сътрудничество между Община Ловеч и Държавна агенция “Архиви“ ще продължи и в бъдеще със съвместни инициативи.“