Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова взе участие в Национална кръгла маса на тема „Еврейската трудова повинност по време на Втората световна война (ВСВ) – спасителен план или репресивна мярка?” Тя сподели с участниците как Община Ловеч участва в процеса на разкриване на истината за близкото минало на страната чрез множество инициативи.

Събитието се проведе на 17 януари 2020 г. в Централния военен клуб в София, а организатори са Институтът за исторически изследвания – БАН и Независимото историческо дружество. Конференцията е със съдействието на Министерството на отбраната и е по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста – 27 януари. Участват учени от Института за исторически изследвания – БАН, СУ „Св. Климент Охридски”, Военна академия „Г.С. Раковски”, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и др.

Участието на кмета на Ловеч е продължение на усилията да се дава публичност на забравени или неудобни страници от миналото. През 2018 г. в Ловеч бяха проведени вълнуващи срещи с изследователи, както и експедиция до мястото на забравен еврейски трудов лагер от 1941 -1943 г. край ловешкото село Изворче.

Кметът Корнелия Маринова се срещна с проф. Михаел Бар-Зоар, специалист по Близкия изток, историк, политик, журналист и писател, както и с Яков Джераси, председател на фондация „Израел – България“, фотографът Цветан Томчев и други. Мястото на бившия трудов лагер ден по-рано бе посетено от зам.-кмета Венцислав Христов, общинския съветник Мариета Цанкова, историци, журналисти и граждани.