Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се включи днес, 14 март 2019 г., в работата на Срещата на върха на регионите и градовете, която се провежда в румънската столица Букурещ като част от делегацията на НСОРБ. Събитието е осмата поредна Среща на върха на регионите и градовете (14 и 15 март) и се организира на всеки две години. Това е най-големият форум на европейските местни и регионални власти, става ясно от информация на НСОРБ.

Събитието е под егидата на Румънското председателство на Съвета на ЕС и Европейския Комитет на регионите (КР) и протича под мотото „За (Нова) Европа и Европейски съюз“.

НСОРБ участва във форума с голяма делегация от 13 кметове на общини, като и с изпълнителния директор на Сдружението.

По лична покана на президента на КР Карл-Хайнц Ламберц в най-значимото събитие на европейските местни и регионални власти участва председателят на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново, Даниел Панов.

На нарочни сесии за млади изборни политици на местно ниво, Сдружението е представено от кметовете на общините Белица, Радослав Ревански, Върбица, Мердин Байрям, Добрич, Йордан Йорданов и Свищов, Генчо Генчев.

Участието им е в резултат на разпространена през м. ноември м.г. информация от НСОРБ, че на събитието за първи път ще могат да се включат 100 млади изборни лица. Нарочна селекционна комисия на организаторите одобри участието в Срещата на върха и на 4-те кандидатури на млади кметове депозирани от НСОРБ. С това България е държавата-членка с най-много представители на събитията за млади местни лидери. На срещата на върха са и членовете на националната ни делегация в КР, кметовете на общините Ловеч, Габрово, Гоце Делчев, Монтана, Попово, Правец, Самуил и Сливен.

Събитието стартира сутринта на 14 март с форум на младите изборни представители. На него те бяха приветствани от президента на КР Карл-Хайнц Ламберц.

В оживен и емоционален дебат младите политици обсъдиха бъдещето на Европа и дейностите които регионите, градовете, законодателната и изпълнителната власт в страните-членки и политическите партии могат да предприемат за по-голямото им ангажиране.

Официално Срещата на върха бе открита в ранния следобед на 14 март от президента на Комитета Карл-Хайнц Ламберц, кметът на Букурещ г-жа Габриела Фирея и изпълнителният секретар на икономическата комисия на ООН г-жа Олга Алгайерова.

В последствие участниците, над 500 изборни представители на местно и регионално ниво, кметове, губернатори и съветници, президентът и премиерът на Румъния, членове на Румънското правителство, еврокомисари и високопоставени представители на европейски институции и организации, проведоха тематични дебати. Темите са: социално сближаване и интеграция в регионите и градовете; регионите и градовете на ЕС съзидатели на новото бъдеще; териториално сближаване и обединяване на гражданите на ЕС; активна субсидиарност и какво очакват младите местни и регионални лидери от ЕС.

Акцентите от тях:

Социално сближаване и интеграция в регионите и градовете:

– дори и днес, почти една четвърт от европейците са изложени на риск от бедност и социално изключване;

– ЕС трябва да инвестира повече в социалното сближаване, което е в основата на стабилните демокрации;

– регионите и градовете практически насърчават социалното сближаване и интеграцията за изграждане на социална Европа.

Регионите и градовете на ЕС съзидатели на новото бъдеще:

– В съответствие с международни екологични задължения включително на ООН, споразумението за климата от Париж и програмата 2030 за устойчивото развитие, ЕС е решен да направи преход към нисковъглеродна икономика;

– Създаването на устойчива Европа до голяма степен зависи от нейните региони и градове, които са отговорни по теми, като качество на въздуха, транспорт, биоразнообразие, възобновяема енергия, енергийна ефективност и управление на отпадъците.

Териториално сближаване и обединяване на гражданите на ЕС:

– Политиката на сближаване на ЕС е история за успеха и е допринесла значително за преодоляване на различията между регионите, модернизиране на местна инфраструктура и подпомагане на хората да намерят работа;

– За всички граждани на ЕС, стратегиите за развитие трябва да се базират на здрава основа на местно ниво и добро управление на всички нива;

– По-широкото приемане на постиженията на политиката на сближаване може да спомогне за подобряване на чувството за принадлежност на гражданите към ЕС.

(По информация на НСОРБ)

3 коментара

  1. На нашата прелест сигурно по-голяма маса са и сложили!!!

    1. Аха гощават я с мамалига!Гладна ще се прибере горката.

    2. Теодора Христова , ай’ся, от 10 март започна Великият пост, а “нашата прелест” е показно религиозна! 🙂

Comments are closed.