Членовете на ЕП призовават актът „Магнитски” на ЕС да налага санкции на нарушителите на правата на човека. В резолюцията, приета в четвъртък, Европейският парламент призовава за въвеждане на нов режим на санкции на равнище ЕС, който да регулира налагането на замразяване на активи и забрана за издаване на визи на лица, замесени в тежки нарушения на правата на човека. Списъкът трябва да включва индивидуални лица, държавни и недържавни субекти и други образувания, които са допринесли, физически, финансово или чрез системни корупционни действия, за такива злоупотреби и престъпления по целия свят.

Членовете на ЕП заявяват, че решението за включване и заличаване на засегнатите лица следва да се основава на ясни, прозрачни и специфични критерии, пряко свързани с извършеното престъпление, за да се гарантира цялостен съдебен контрол и права за обжалване. Те също така призовават страните от ЕС да изградят механизъм за налагане на санкции и да бъде въведен надзор на европейско ниво, тъй като през последните месеци има случаи, в които европейски компании и държави членки са нарушили задълженията си относно санкциите на ЕС.

Новият режим на санкции ще засили ролята на ЕС като глобален лидер в областта на правата на човека и трябва символично да носи името на Сергей Магнитски, казват депутатите. Сергей Магнитски е руски специалист по данъчно право, разследващ корупцията, който е задържан и умира през 2009 г. в московски затвор, където е бил подложен на нечовешки условия на живот и изтезания. Подобно законодателство вече съществува в Съединените щати, Канада и няколко страни от ЕС, като Естония, Латвия, Литва и Обединеното кралство

Съветът на ЕС трябва да вземе решение с квалифицирано мнозинство

Европейският парламент многократно е приканвал за въвеждането на механизъм за санкции, на базата на който виновниците за жестокостите, свързани с правата на човека, да бъдат наказвани. Това предложението вече набира скорост, след като през ноември холандското правителство инициира дискусия по въпроса между държавите членки на ЕС. В момента то се разглежда на равнище работна група в Съвета на ЕС.

Евродепутатите приветстват предложението на председателя на Европейската комисия да бъде отменено гласуването с единодушие в областите на Общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) в процеса на вземане на решения от Съвета. В този контекст те призовават държавите членки на ЕС да приемат новия инструмент за санкции, като предложенията за санкции свързани с правата на човека да бъдат гласувани в Съвета с квалифицирано мнозинство.

Резолюцията беше приета с 447 “за“, срещу 70 “против” и 46 “въздържали се”.

Допълнителна информация

Предложеното за законодателство е инспирирано от американския акт “Магнитски“, подписан от президента Барак Обама през декември 2012 г., който е насочен към руските власти, смятани за отговорни за смъртта на руския данъчен адвокат Сергей Магнитски.

Санкциите на ЕС са вече неразделна част от инструментариума на ЕС за външни отношения през последните две десетилетия. Понастоящем има над 40 различни ограничителни мерки срещу физически лица в 34 страни. Приблизително две трети от санкциите на ЕС срещу трети държави са наложени в подкрепа на правата на човека и демократичните цели.