От пресцентъра на Община Ловеч информираха, че на 13 май, в края на работния ден кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова проведе сърдечна среща с чуждестранната църковна делегация, пребиваваща в Ловеч по повод 11 май – Празник на града. В делегацията влизат митрополит Евлогий от град Владимир, Руската федерация, и архимандрит Никон, от Света гора (Атон). Заедно с тях беше и Ловчанският митрополит Гавриил, който разказа на гостите за църковното училище, което предстои да се открие в Ловеч.

Митрополит Евлогий каза, че те във Владимир имат много добро църковно училище, което е похвалено от техния президент. Гостите изказа възхищение от всичко, което са видели в Ловеч, от изпълненията на църковните песнопения на 10 май в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий”. Отбелязаха своята възхита от стенописите в храма, те „са красиви, живи и иконични“, каза архимандрит Никон, който е и художник.

Кметът Корнелия Маринова пожела гостуващите висши клирици да се молят за благоденствието на Ловеч. Допълни още, че без тяхното присъствие празникът на Ловеч нямаше да бъде толкова възвишен и духовен.