„Където и да отидете след дипломирането, бъдете добри посланици по света на Езиковата гимназия и на град Ловеч. Разказвайте колко хубав е нашият град. Разказвайте и за това, че това е първото езиково училище в страната, което догодина навършва 70 години.“

С тези думи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави и връчи дипломите на отличниците от випуск 2019 на тържество на 17 юни в двора ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“. Точно там в 11 часа под вековните дървета се състоя тържеството за връчване на димломите.

Първенец на випуска е Трифон Трифонов Попов (отличен успех 5,98), който е и с оценка отличен 6,00 в държавните зрелостни изпити (ДЗИ) по химия и опазване на околната среда.

Отличникът благодари с думите: „През този период в гимназията всеки един от нас израсна както физически, така и като личност, всеки ден ние научавахме не само нови неща отнауката, но и уроци по родолюбие“.

На него кметът Корнелия Маринова връчи плакет „Ключ на Ловеч“, значка на Община Ловеч и плакет върху камък със символите на града, наречен „Тук всеки се връща“, а на останалите 19 отличници значка на Община Ловеч. Други трима отличници получиха също „Ключ на Ловеч“. (Виж пълен списък на края.)

Тържеството по традиция със слово откри директорът на учебното заведение Радослав Хитов, който изреди какви успехите са постигнали възпитаниците на Езиковата гимназия. Известната гимназия тази година завършват 177 ученици в седем паралелки, от тях 20 възпитаници са отличници.

На церемонията в ГЧЕ „Екзарх Йосиф Първи“ присъстваха още областният управител Ваня Събчева със своя заместник Илиян Тодоров, представители на Регионалния инспекторат по образованието, а отец Любомир Казашки отправи молитва за успех и благополучие.

В класацията на ДЗИ Ловешката езикова гимназия е на 23 място в страната по БЕЛ, средният успех на випуска в тази матура е 5,23 съобщи директорът Радослав Хитов, който подчерта, че и тази година има много ученици с шестици. Средният успех от матурите е 5.09. Той благодари на всички учители, родители и най-вече на учениците за положените усилия.

Удостоени с почетен знак „ Отличник – випуск 2019“

1. Трифон Трифонов Попов

2. Александра Ивалайлова Балканска

3. Цветислава Георгиева Георгиева

4. Мирена Евгениева Раянова

5. Татяна Панталева Стоянова

6. Симона Николаева Иванова

7. Ивалина Петьова Цекова

8. Никол Ангелова Петкова

9. Енчо Николаев Недялков

10. Ая Адел Аласбахи

11 Кристина Красимирова Колева

12 Данаил Дончев Дончев

13 Християна Красимирова Манева

14 Ивелин Пламенов Петров

15 Александра Александрова Александрова

16 Теодора Павлинова Иванова

17 Мила Миленова Иванова

18 Гергана Петкова Шейтанова

19 Полина Панталеева Стоянова

20 Мария Николаева Ганева.

Най-висока оценка на ДЗИ:

Цветислава Георгиева Геооргиева – Отличен 6,00

Виктория Симеонова Веселинова – Отличен 6,00

Ивона Николаева Николова – Отличен 6,00.