Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и заместник-кметът Венцислав Христов на 17 юни се срещнаха с директорите на социалните услуги в общината и общински служители в Отдел “Здравеопазване, социални и младежки дейности и спорт” по повод неотдавна връчени награди и грамоти.

Както стана известно, на 13 юни 2019 г. Община Ловеч получи награда за активни социално политики и цялостен принос за социалното развитие на България от Национален алианс за социална отговорност (НАСО). Това стана по време на двудневен международен форум в к.к. „Златни пясъци“ край Варна.

Награди получиха и Весела Цанкова от Социалната услуга „Център за социална рехабилитация и интеграция“, както и бившият служител на Община Ловеч Мая Василева, сега зам.-изпълнителен директор на АСП. Така че името на Ловеч бе споменато три пъти сред наградените, уточни Венцислав Христов.

В „Златни пясъци“ призът бе връчен лично от д-р Султанка Петрова, зам.-министър на Министерство на труда и социалната политика, на заместник-кмета на Община Ловеч Венцислав Христов.

Официални гости на събитието бяха още Люк Зелдерло – генерален секретар на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания (EASPO), Елеонора Лилова – председател на Държавна агенция за закрила на детето, Силвия Георгиева – изпълнителен директор на НСОРБ, и Мая Василева – зам.-изпълнителен директор на АСП.

Тази година организацията отбеляза 10 години от създаването си, а срещата бе подчинена на темата „Партньорство за по-добри социални услуги, заетост и развитие“. В нея участваха над 200 представители на държавни институции, общини, доставчици на социални услуги и неправителствени организации.

По време на срещата на 17 юни в Община Ловеч кметът Корнелия Маринова отбеляза, че връчването трябва да стане пред ръководителите, защото наградата е заради усилията на всички, които търпеливо и с много сърцатост работят в тази трудна сфера. Ако повечето хора работеха с вашата всеотдайност, обществото щеше да бъде много по-напред, допълни Корнелия Маринова.

Наградата е особено важна за нас, защото е за цялостен принос за социалното развитие на България, каза Венцислав Христов. Другите наградени общини за цялостен принос са Разград, Пловдив и Варна. „Надявам се в бъдеще време нещата да се подобряват от материална и финансова гледна точка с приемането на новите закони, като нивото на възнаграждение ще гони това в средното образование, за да се привличат нови и млади хора“, допълни Венцислав Христов. С новите сгради и включване на новите услуги в общината ще бъдат обхванит все повече хора, които имат нужда от социални грижи, стана ясно на срещата.

По време на визитата Весела Цанкова подари букет на кмета Корнелия Маринова с благодарност за съвместната работа.