Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова по време на официалната си визита в Рязан, Руска федерация, (1- 4 август) взе участие в кръгла маса за туристическия потенциал на побратимените градове, съобщават от пресцентъра на градската управа.
„Целта ни е привлечем чуждестранните туристически потоци по линията София – Велико Търново – Варна да посещават и Ловеч. При нас могат да се видят интересни обекти, сред тях е емблемата на града – Покритият мост на майстор Колю Фичето (1876), който е единственият покрит мост на Балканския полуостров“, посочи Корнелия Маринова. Кметът на Ловеч подчерта и наличието на богата културна и спортна програма на общината през цялата година.
В кръглата маса взеха участие домакините Юлия Рокотянская, ръководител на общината, и Елена Сорокина, изпълняваща длъжността ръководител на градската администрация. Освен гостите от Ловеч, участваха и делегации от Нов Атон (Абхазия), и от италианските градове Александрия и Генуа.
„Макар нашите градове да са разделени от хиляди километри, тях ги свързва много години приятелство. Заедно успяхме да установим икономическо и социално-културно сътрудничество между обществените организации, творческите групи, образователните и културните институции“, каза Юлия Рокотянская при откриването на кръглата маса, като подчерта, че сътрудничеството между градовете-партньори преминава на ново ниво.
Елена Сорокина запозна гостите с проекта „Рязан – новогодишната столица на Русия 2020“, който е насочен към развитието на вътрешния и външния туризъм и популяризирането на региона. Сред основните събития на проекта са Всерусийският новогодишен панаир на занаятите, парадът на новогодишните играчки, фестивалът на огъня и светлината, гастрономическите фестивали „Кухнята на Рязанска област“ и „Пирожки – 2020“.
„Очакваме ви да отпразнуваме Нова година 2020 заедно!, отправи покана към гостите Елена Сорокина.
Представители на чуждестранните делегации от своя страна благодариха на ръководството на Рязан за топлото посрещане и изразиха надежда за успешно развитие на туризма между градовете-партньори.
На 3 август, събота, нашата делегация, в чийто състав влизаше и заместник-кметът Даниел Колев, взе участие в празника „Рязан кани своите приятели“. Празникът завърши с голямо шествие по улиците, наречено хоровод на дружбата.
Чуждестранните делегации бяха в Рязан по повод тържествата за 924-тата година от основаването на града.