28.03.14 обществен договор1Кметът Минчо Казанджиев подписа вчера с началника на Районно управление „Полиция“ Светослав Съев обществен договор за ред и сигурност в община Ловеч. Това е четвъртият такъв договор между община и полиция и е естествено продължение на установената практика на взаимодействие между органите на местното самоуправление и на правозащитните органи на територията на общината.

Договорът е израз на взаимната ни убеденост, че сигурността на гражданите е обща отговорност не само на държавната и местната власт, но и на структурите на гражданското общество в общината, коментираха Казанджиев и Съев. Двамата оцениха положително резултатите от съвместната дейност през последните години и изразиха увереност, че е намерен верният подход за засилване на гражданското участие в опазването на обществения ред. Двете страни считат за своя отговорност конкретното взаимодействие за поддържането на приемлив и устойчив обществен ред в общината, но и разчитат на активното участие в този процес на съдебните органи, на неправителствените организации, на обществените и политическите движения и партии, на гражданите.

28.03.14 обществен договор2В договора са очертани приоритетните проблеми и конкретните насоки на работа. Сред тях са насищане с полицейско присъствие на малките населени места и свеждане до минимум на битовата престъпност, защита на самотно живеещите възрастни хора, засилване на полицейското присъствие в общината и взаимодействие между Общинската комисия за обществен ред и сигурност, РУП и БД „СКОРС“. Други мерки са работа с младите хора за безопасност и сигурност на подрастващите, превантивни мерки за предотвратяване на противоправни деяния от и срещу младежи. Ще бъдат предприети мерки за борба срещу престъпността, хулиганството и алкохолизма, за недопускане разпространението на наркотици, за работа с лица, изтърпели наказание „лишаване от свобода“, и лица, системно извършващи правонарушения. Предвидено е още организация на безопасно движение в общината, подобряване на сигнализацията, пътната и уличната осветителна мрежа, както и съвместна работа на общинските и държавни органи, РУП и Държавното горско стопанство в Ловеч.

С договора страните по него поемат взаимния ангажимент да разкриват допълнителни възможности за кадровото и материалното обезпечаване на дейността по превенцията и борбата с престъпността и противообществените прояви.

Неразделна част от договора са работни карти с включени в тях цели, проблеми, изпълнители, срокове и методи на изпълнение. За изпълнението на планираните в работните карти мероприятия ще следи Общинската комисия за обществен ред и сигурност. По всеки отделен приоритетен проблем водещ принцип е установяване на причините и условията, пораждащи и стимулиращи наличието на правонарушение, и прилагането на целия спектър от превантивни мерки.

Общественият договор за ред и сигурност в община Ловеч има отворен характер, той може да бъде допълван и изменян както по инициатива на всяка от страните, така и по предложение на структурите на гражданското общество.

Договорът бе подписан в присъствието на общинските съветници преди началото на вчерашното 41-о заседание на общинския съвет.

 

2 коментара

  1. Аз ли не съм в ред, или това, което чета са редове от “Алиса в страната на чудесата”????
    Що за договор е това…
    Не е ли гореизброеното задължение на органите на реда ??? Не получават ли заплати точно за това, не е ли част от длъжностните им характеристики това, за което се сключва този смехотворен договор???
    А аз си мислех, че по-голямо малоумие от еднопосочните улици, пречещите тераси и другите глупости от последните дни няма как да видя, прочета…. Можело обаче….

    1. Пресъединявам се към написаното. Може би това е някакъв нов “Ловешки почин”, по-старите си спомняме за такива почини, сътворени от мозъчния тръст на другаря Живков.

Comments are closed.