spasaiavanescena130613BPПавлин Иванов

И в този момент продължава спасителната операция по запазване на иновативната водна сцена от бързо прииждащите води на река Осъм. Сигнал за скъсените опорни въжета по телефона до кмета е подал Дачно Заверджиев. Веднага след това, Минчо Казанджиев организира спасителен екип и лично се включи в спасяването на сцената.

Към екипа се присъединиха и служители на Гражданска защита, СКОРС, служители на Общината и доброволци. Над 20 човека в продължение на два часа се борят с водата и се мъчат да издърпат тежката близо 7 тона сцена на безопасно място.

Прииждащите води на Осъма още вчера дадоха сигнал за възможни сериозни проблеми. Към това може да се прибави и многократно повтореното по всички медии съобщение за възможен силен прилив, следствие на обилните валежи в Ловеч и Троян.

Днес следобед заплахата се превърна в действителност и само благодарение на сигнала на Дачно Заверджиев и изключително бързата реакция на кмета Казанджиев скъпото съоръжение е все още в очертанията на града.

При спасителната операция, бяха срязани въжетата свързващи сцената с котвите в реката, за да се намали напора на водата. Едновременно с това, сцената беше привързана с въжета към брега и извъртяна под ъгъл за да има по-малко челно съпротивление с водата. Служители на Гражданска защита срязаха една част от съоръжението за да се освободи и за да може да бъде изтеглено и закрепено към брега.

Към сложната обстановка се прибави и излезлият се порой, които обаче не попречи на работата на спасителите. Към този момент, работата по обезопасяването все още продължава.

„Ловеч днес“ благодари на Данчо Заверджиев за своевременно подаденият сигнал, на кмета Казанджиев за личното му участие в организирането и осъществяването на операцията, както и на всички хора участвали в нея.

Въпреки това, изникват много въпроси свързани с осъществяването на този спорен проект, както и разработените планове при кризисни ситуации. Но днес, нека отдадем заслужено уважение на участниците в операцията.

10 коментара

  1. Просто хлипам от вълнение. То не е кмет, то е канара. Като гледам и блюдолизци не липсват. Не мога да се трогна от ентусизама на другаря Казанджиев да спасява това недоразумение по няколко причини:
    1. Преди да прави сцена в реката не беше лошо да се изрине гората от коритото – дебитът на реката е нормален за сезона, но не е нормално да криволичи в малкото останало пространство между храсти и дървета. Може би пък следващият проект ще бъде “Водна гора” по програма “Дърт козел млада върба лющеше”.
    2. Вместо безумната сцена в реката, да се беше погрижил (и тук не е виновен само той) в този град да има КИНО, а не тийнейджърите да се занимават предимно с люпене на семки на площада и бъркане по дупките, въпреки че на някои от тях това си им е достатъчно. Дори при наличието на лятно кино прожектираха филми в читалището и на площада “Кирков” като в началото на миналия век.
    3. Има и още за изброяване, но навярно ще бъда обвинен в липса на телешки възторг от стореното за благоденствието на гражданите, та няма смисъл да си изтърквам клавиатурата. Те хората хубаво ни дават пари, ама ние като нямаме идея за какво да ги харчим…

  2. Господа пишещи в този сайт, чета тука всичките ви издухали коментари и се чудя какво трябва да ви се направи на вас в тоя град че да сте доволни? Имам чувството че вас дори ви е страх да се почуствате такива, по простата причина, че ще загубите идентичността си и в крайна сметка ще осъзнаете какви социални дупки сте.Също така много бих искал всеки от вас да напише как точно е допринесъл за това градът ни да стане по добър за живеене (като тука изгубените часове в лаене колко е зле работата не се броят).
    Относно въпроса за сцената, проектът се роди във време в което по оперативните програми даваха пари за такъв тип събития (аз лично съжалявам че нямаше мярка по която да ви циментираме дворовете за да захвърлите кърският труд и да влезете в градския бит към които толкова усърдно тичате без особен успех).
    Относно селото от селски тип, както се бе изказал един колега писач по горе, господине и Господ да ни стане кмет и той не може да ни оправи по простата причина, че ние нямаме общество, такова което да е социално заангажирано със случващото се тук. А и въпрос: защо все трябва да чакаме някой да дойде и да ни оправи? Всеки сам гради красотата в Живота си. Когато чакаш друг да ти я сътвори си обречен на това да не я харесаш защото не е твоята красота.
    Надявам се да не съм обидил някой тук и това е само мое мнение без да ангажирам които и да е да го приеме.

  3. Господа песимисти, затова България е в това положение, защото не се зачита чуждия труд. А, дали попитахте децата какво мисля? Защото те не броят парите, а истински се вълнуват за това, което града има. Моите уважения към всички мъже, които са били на помощ, господата Заверджиев и Казанджиев.

  4. Уважаеми г-н Кръстев, Данчо Заверджиев можеше да поизчака 30-40 минути да се скъсат всичките въжетата и когато сцената отплува, тогава да се обади на кмета да чака сцената в Летница, а колкото до моята помощ, кмета организира достатъчно хора, които свършиха работата. Нямаше никаква нужда и аз да им се пречкам…вервай ми

  5. Нека дадем заслуженото за предотвратеното на участниците, а за придобивката би трябвало както да се рекламира, така и да се обясни! Но, на фона на “великите”държавни небивалици това си е капка в морето.
    А Кмета нека да огледа къде какво трябва да се направи за този град, докато не е станал село от селски тип с около 10 хил.жители! А има мнооого неща за които Кмета може да помисли и направи, не само да скача във водата!

  6. Не е работа на кмета да скача във водата! По важно в случая е не е ли минало през главата на някого, че през месец юни реката може да повиши нивото си? Интересно е и кой е решил да се похарчат толкова пари за тази “придобивка” на гражданите на Ловеч?

  7. Чудно ми е архитекта и човека дал идеята за тази сцена, защо не е помислил за това? Мислих си, че може да стане, но си мислих и че са взети мерки …

  8. Уважаеми г-н Иванов, аз мисля,че днес кмета е Героя на Ловеч ! Той скочи във водата и върза първото въже за сцената .
    Браво Кмете!

Comments are closed.