Играчката трябва да е интересна за детето на неговата възраст: да не е прекалено проста, но не и прекалено сложна.  За бебета са подходящи дрънкащи, шумни, звънтящи играчки; такива, които могат да са добри за зъбките, играчки, които детето следва само очите.

От 1,5 до 3 години са добра идея всички видове колички, чукалки, люлеещи се столове: всичко, което може да се движи и което може да бъде ефективно манипулирано. Музикални играчки – също. Както и сортери, големи мозайки и кубчета. Книгите са играчки с подвижни елементи и дебели страници.

От 3 до 5 години – играчки и принадлежности за сюжетни игри (съдове, болница, фризьор, магазин), фигури на животни и хора. Приказки и стихове в изобилие. Първите енциклопедии в необичаен формат.

От 5 до 7 – настолни игри, конструктори, пъзели, творчески комплекти. Фигурки за създаване на колекции. Книги от поредица за любими герои и интересни теми (космос, коли, динозаври). Може да разгледате страхотните предложения за играчки на достъпни цени от Inmag.bg.

 

Безопасност и качество

Обикновено родителите обръщат специално внимание на този момент. Основното нещо, на което трябва да обърнете внимание тук е:

Форма на играчката –  тя трябва да е без остри ръбове, дълги връзки, стърчащи прорези, малки магнити и други части, които могат да бъдат погълнати.

Задължително без остра миризма от каквато и да е етимология.

С естествени цветове без “киселинен” нюанс.

С възрастова маркировка.

Обърнете специално внимание, когато купувате гумени и пластмасови играчки. Някои от тях са изработени от еко-материал, който се разгражда / рони с времето, наличие на инструкции и сертификат за качество. Можете да поискате от продавача в магазина да ви го покаже.

Развиване на умения

Да, по принцип всяка играчка за едно дете е развиваща. Дори обикновена тенджера с капак може да се превърне в многофункционална играчка. Но когато избирате модели в магазин, по-добре е да знаете предварително какво точно искате да развиете на този етап от израстването на детето – това ще ви помогне да стесните кръга на търсене, да спестите време и да направите най-добрия избор.

Искате детето ви да развие своите фини двигателни умения? Тогава се спрете на сортери, кукли за повиване, пъзели, конструктори, пластилин.

Искате да развиете речта на детето? Обърнете внимание на духовите музикални инструменти, книги, логопедичните наръчници.

И тук трябва да се има предвид възрастта. Защото децата ще развиват фини двигателни умения на 1 година и на 5 години по различни начини.

Съвпадение на интересите

Ако детето обича коне (хипопотами, коли, динозаври, феи), трябва да вземете играчки на тази тема, но вземете играчки, които развиват различни умения. Конете не само могат да бъдат подредени в редица, но и още с тях може:

  • Да се решават различни проблеми за тях
  • Да се четат книги за тях и да се запаметяват породи
  • Да се изграждат конюшни от конструктори
  • Да се моделира храна от пластилин за тях
  • Да се учат стихове за тях

Същото е и с останалите видове тематични играчки.

Простота

Добрата играчка оставя място за творчество, можете да фантазирате с нея, да измисляте различни начини да я използвате, да изучавате и експериментирате с нейните свойства.

Детето трябва да има играчки, които оставят място за творчество, така че да може да премахне/промени/пренареди нещо (например, да ги преоблече така, че пожарникарят да стане доктор, а докторът да стане каубой), да си представите един друг (кубчето е хляб, тухла, стол, парцал, седло, кърпа и воал). Казано по друг начин – да се използват свойствата на един предмет по различни начини и в различни игри.

Обърнете внимание дали вашето дете има такива играчки.

 

И накрая, още един важен съвет – винаги избирайте играчки с удоволствие и в добро настроение!

И играйте заедно с децата с наслада, от сърце, забравяйки за възрастта и времето! Все пак затова ги купувате.