kazarma17061424Община Ловеч иска да придобие собствеността и върху четвъртия имот от бившата казарма. Останалите три вече са нейна собственост с решение на Министерския съвет от юли 2014 г. На 1 август м. г. лично министърът на отбраната предаде собствеността на кмета Минчо Казанджиев. Получените в собственост имоти са с обща площ близо 63 кв. м, с 46 сгради и 35 съоръжения. Четвъртият имот е публична държавна собственост с площ от 4382 кв. м и се е ползвал от троянското картографско поделение.

     Тези четири поземлени имота по кадастралната карта на Ловеч представляват терена, върху който е построена и функционирала казармата – закритото през декември 2008 поделение № 42820 – Ловешки гарнизон. Съгласно общия градоустройствен план на Ловеч, влязъл в сила с решение на общинския съвет през 2001 г., урегулираният поземлен имот (обособен от имотите на бившата казарма) е предвиден за озеленяване – градска градина. Съгласно действащия подробен устройствен план, част регулационна, влязъл в сила през 1975 г., този имот е отреден за парк. Той е включен и в зоната за публични функции с висока обществена значимост на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Ловеч в приоритетите за развитието на града с възможност за финансиране от европейските фондове.

     Години наред поради специфичната си функция тази зона е била затворена за населението и оградена от всички страни с висока плътна ограда. С оглед на местоположението в градската структура и на характеристиките на терена и сградите имотът има висок потенциал за развитие и необходимост от регенериране. Със заповед на кмета на общината е назначена работна група под ръководството на главния архитект, която да изготви концепция за развитието на бившия казармен терен. Предстои провеждането на широко обществено обсъждане на изготвената от работната група концепция, след което ще се подготви задание и ще се проведе конкурс. Самите граждани досега на различни форуми са поставяли въпроса общината да предприеме действия за използване на терена за нуждите на населението.

     В тази връзка кметът внася в общинския съвет предложение за даване на съгласие за придобиване на собственост върху последния останал държавна собственост имот от бившата казарма. При положително решение кметът ще отправи мотивирано предложение чрез областния управител до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на отбраната за безвъзмездно прехвърляне на имота в собственост на община Ловеч.

     Предложението ще бъде гледано на заседанията на постоянните комисии по икономическа политика и евроинтеграция, общинска собственост и устройство на територията, комунални дейности и околна среда утре.

1 коментар

Comments are closed.