depo2201123Иво Райнов

Когато човек преяде, физиологията не си трае- я ще се чуе, я ще подмирише. Нещо подобно се случва след смяната на управлението в Община Ловеч. Оттеглянето на бившите се чува и надушва. Група поканени добре са обядвали, естествено за сметка на гражданите. И както няма безплатен обяд, така не съществува и преяждане без екскременти. Колкото по-дълбоко се разравя, толкова по-силно мирише.

Ето вчера научих, че Регионалното сдружение за управление на отпадъците е взело решение през 2011-та година да приема отпадъци извън Ловешка, Летнишка и Угърчинска община като се заплащат на двойна цена. За акта не са уведомени общинските съвети в трите общини. Поне Ловешкият общински съвет бе оставен в пълно неведение. Така зад гърба на общинските съветници е нарушавано комплексното разрешително, тъй като са депонирани обеми отпадъци над записаните в него допустими количества. За нарушението си общината е плащала глоба, пак без знанието на общинския съвет и естествено от джоба на гражданите. Тъй като в регионалното сдружение участват кметовете на общините не е нужно да обяснявам чий подпис е вкарал в нарушение нашата община. Същият бивш кмет, който бе забъркан в друга миризлива история като отново зад гърба на общинските съветници отвори вратата на настоящия оператор на депото и покани в състава му „Спарки-Елтос“ на почетния му приятел господин Кълбов. Оказва се , че бившият кмет е едновременно на входа (избора на оператор и допускането на допълнителни количества отпадъци) и на изхода (чрез горепосочения приятел и шефката та общинската фирма „Еко“). Казвам на изхода, защото господин Кълбов и госпожа Дончева са съответно председател на борда и изпълнителен директор. А търговското дружество „Еко-Ловеч“, оператор на депото, разпределяше щедър дивидент през минали години. Хайде познайте, къде са изтекли паричките след като общината участва с едва 24% (чрез общинската фирма „Еко“ ЕАД).

Депото е общинско, събира такси от гражданите на общината, но работи за частни интереси. С благословията и подписа на един бивш кмет.  От анализи става ясно, че има и значителни разминавания между декларирания на кантара отпадък (това плащат гражданите) и депонирания в клетката, пресметнат по геофизичен метод. Разминаванията може и да са спорни, но оставят подозрението, че някой краде от гражданите като лъже в обема на събрания и депониран отпадък. Един от доставчиците на отпадъци е споменатата общинска фирма „Еко“ ЕАД. Пак странно заставане на входа и изхода.

Госпожа Дончева управлява фирмата доставчик и ръководи депото. На кого да вярваш за депонираните обеми? Подозренията, че някой надвзима пари от граждани се засилват и от факта, че години наред умишлено не се прави нищо за намаляване количествата на отпадъците, въпреки че госпожа Дончева признава 1/3 от тях като биоразградими и подходящи за компостиране или рециклиране. Мечо Пух казва колкото повече, толкова повече. Колкото повече отпадък, толкова повече грешки в сметките, толкова повече грешни пари в грешна посока. А парите идват от гражданските такси.

Както се вижда богата трапеза с пищен обяд. Но обилният обяд за сметка на гражданите е практика в тази община. Да припомня, че ловчалии платиха почти милионна санкция заради грешка на администрацията по един отдавна приключил проект. Чувам, че сме изправени пред нови санкции за проектни нарушения от преди 1.11.2015. Не е моя работа да казвам, още по-малко да доказвам, дали в горните примери има нарушение на закона. Факт е, че тотално е ос**н морала с екскремнти от преялите по обедите.

И понеже стана дума за морал ще завърша с една кокошкарска история от административната практика на местната администрация. Оказа се, че един бивш заместник-кмет си е нагласил коледен бонус от няколко стотин лева за свършената работа в една комисия без каквито и да е сериозни обществени постижения. Е, сега няма да я получи, но нахалната убеденост, че му се полага илюстрира ненаситната лакомия на отиващите си управленци.

Пиша тези редове с надеждата, че на всички тези и много други неописани нарушения ще бъде дадена официално публичност и ще бъде потърсена отговорност на самозабравилите се. Така е не само справедливо към гражданите, но ще бъде ясна заявка, че идва краят на обилните обеди, платени от общността.

6 коментара

  1. Аз бих попитал, защо това става ясно чак сега? Не е било известно? Едва ли… може би неизвестно на нас, но не и на общинските съветници, които услужливо са обръщали гръб и в период, в който държавата е ръководена пак от тези, които сега са на власт. Ама нали трябва да нтрупаме малко актив пред силните на деня, за сметка на тези, в чиято полза сме си мълчали до скоро. По – актуално би било да се напише статия за преразпределение на “пазара” , ама това не носи активи.

  2. Като се сетя кой общински съветник тогава с гласа си реши изхода от гласуването за боклука… Продажна душица, също като ментора си.

Comments are closed.