kostovdsb2504133Лидерът на Демократи за силна България представи в Ловеч мерки за подкрепа на малкия и средния бизнес

Ние сме единствените,които започнахме войната с монополите още преди 4 години и единствените, които назовахме монополистите по име, заяви в Ловеч председателят на Демократи за силна България Иван Костов. Той посочи, че партията му е платила и цената за това с разбиването на синята коалиция. Категорично сме влизали на няколко пъти в остра конфронтация с Комисията за защита на конкуренцията, каза още Костов. Той допълни, че е по-лесно да се създаде симбиоза между властта и олигархията и монополистите да бъдат оставени да правят каквото си искат, но бизнесът е потърпевш.  Монополизирането на ключови сектори е и причина за стесняването на пазарите. Тези сектори са изтеглили от немонополизираните сектори посредством нелоялна конкуренция значителни пари – през цената на тока, който се е увеличил 2,5 пъти в последните 12 г., през цената на течните горива, които са се повишили 2,6 пъти, лекарствата, които са се повишили 3,5 пъти.  Контрабандният внос и сивият сектор също водят до стесняването на пазари, каза Костов. Той посочи, че 80 процента от българското зеленчуковото производство, овощарство и животновъдство са подложени на огромен внос, значителна част от него е контрабанда. Като проблем пред бизнеса лидерът на ДСБ посочи и злоупотребата с власт на администрацията. Бизнесмени сигнализират за случаи на злоупотреби на местната и централната власт при обществените поръчки, с насочващи условия към определени фирми,  търгове и конкурси с предварително известен победител.  Злоупотреби има и по програмата за развитие на селските райони, където парите се държат от администрацията и от политиците.

kostovdsb2504131„Ние виждаме възможност със средствата на управлението, на законите тази злоупотребяваща с властта администрация да бъде лишена от власт, да се превърне в партньор на фирмите, а злоупотребяващите с властта политици да бъдат принудени да спазват закона и да се изправят пред един независим съд“, каза Иван Костов. Той е категоричен, че бюрократичните процедури могат да бъдат намалени 90 на сто, а правомощията на администрацията, която е нараснала за последните 12 години три пъти, да бъдат ограничени. Костов смята, че страната ни има нужда от нов модерен трудов кодекс, който да либерализира пазара на труда.

В условия на икономическа криза единствените, които увеличиха доходите си, са държавата  и монополистите, каза Костов. Той подчерта, че държавата е увеличила от 2008 г. харчовете си  с 5 милиарда лева. Коалиция „ДСБ – БДФ“ предлагат данъчно облекчение  в размер на 300-350 милиона лева за малкия бизнес, като се въведе необлагаем минимум на работна заплата,  като се намали данъка на едноличните търговци от 15 на 10 процента, както и да се замести с патентен данък сегашното облагане на голяма част от семейния бизнес. Трябва да се преразгледат таблиците в които се повдигнаха осигурителните прагове за осигурителни вноски, посочи Костов. Той коментира и вероятните сценарии след изборите. Според него липсва политическа алтернатива, която при системата на демокрацията заменя изхабените партии и политици с нови, които идват на власт с повече доверие.

kostovdsb2504132„Спецификата в момента е, че двете партии, които биха могат да съставят коалиционно правителство не могат да бъдат разглеждани като алтернатива, защото ГЕРБ допуснаха с управленската си слабост да се превърне една икономическа криза в социална, а след това в политическа, а БСП, че ни вкараха в тази криза“, каза Костов. Според него решението на Сергей Станишев  да предложи  експерта Пламен Орешарски за министър-председател, показвало, че той също разбирал, че той и партията му не могат да са политическа алтернатива.

Трябва да се търси решение от типа на модерните европейски решения за излизане от криза, каза Костов. По думите му програмното правителство е само инструмент, не  е решение. В Италия и Гърция първо се посочиха мерките, после се търси широка политическа подкрепа, тогава ЕС помага и  мерките се прилагат с решителност и компетентност.

По време на предизборната среща бяха представени и кандидатите за депутати на Коалиция „ДСБ – БДФ“   – водачът на листата проф. Калин Янакиев, преподавател в Софийския университет, чийто баща живее от години в Ловеч,вторият в листата – уважаваният и известен гражданин Петър Магеранов, Анна Тодорова, Светлана Тонкова, Христо Кадийски, Десислава Николова.

 

Публикация по договор – коалиция „Демократи за силна България – Български демократически форум”

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

7 коментара

  1. Какво се крие зад трите ключови думи в кампанията ви – "доходи, работа, сигурност"?

    – Това са 81 политики, изведени само в предната част на кампанията. Те са свързани с анализ на ситуацията и са адресирани на всяка стъпка към конкретен проблем. Пример: проблем първи – свиването, изчезването на пазара. Тежък проблем, който изхвърли много фирми от пазара и ги замрази. Има цял комплекс от мерки за това. Включително с данъчни облекчения, със специални условия за започване на бизнеса, с кодекс за малкия бизнес, който трябва да опрости процедурата.

    След това пазарът се възстановява, като се елиминира нелоялната конкуренция по няколко линии. Основно – чрез злоупотребите с господстващо положение, чрез контрабандния мост на т.нар. контрабандно карго, и от сивия сектор, който, като не плаща и укрива данъци и не декларира доходи, е много по-конкурентоспособен. Така че в тези три посоки са много ясни политиките, които трябва да бъдат предприети. Те могат да дадат ефект за три месеца, примерно Хайде, без сивия сектор, останалите мерки срещу контрабандния внос, който между другото е елиминирал огромна част от пазар в България. Пазарът на чорапи е зает от контрабандно карго 88%! От 50 млн. чифта само 6 млн. се произвеждат в България.

    Наблюдава се лек спад на сивата икономика през последните години.

    – Би било много добре, но аз говоря за нещо много сериозно в случая. Като имате предвид, че българските животновъди, производителите на плодове и зеленчуци са изтласкани почти изцяло от пазара, можете да си представите за какви загубени пазари и възможности става въпрос. Много често това е станало с контрабанден внос.

    И третото, което може да върне пазара обратно и да му позволи да се разширява, е противодействието на корупцията, по-точно – на заграбването на прекомерна политическа власт, както беше при социализма, от централните и местни власти. Това връщане към социализма, правото на дискреция на политици и местни администратори по отношение на бизнеса и на обикновените хора, е придобило огромни, бедствени размери.

    И аз давам един пример, който върви в кампанията – 183 хиляди фирми в България имат само един зает. Само един! Той се инструктира и изпълнява 29 изисквания на инспекцията по труда. И подлежи на контрол, и води книга за себе си. Можете да си представите докъде е докаран бизнесът. И това са малките неща. Обществените поръчки – манипулирани, прибиране на европейски фондове от една шепа арендатори, а не от десетки хиляди фермерски семейства. Това е цялостно явление. И то може да бъде решено с противодействащи мерки.

    Следващите две много важни неща, които решават проблемите на българската икономика, са възстановяване на инвестиционната дейност и нова политика за образование срещу безработицата. Това са най-мощните инструменти, с които разполага държавата, за да възстанови икономиката, без да се дават напразни обещания.

    Всичко това е насочено към бизнеса и това е нормално. Но трите ви основни послания звучат по-скоро социално, отколкото като насочени към бизнеса.

    – "Доходи, работа и сигурност" звучат като икономически послания. Няма по-икономическо послание от работа и от заетост. Не са социални. Звучат социално в условията на масово обедняване на хората и растяща безработица. Затова звучат, иначе те са си чисто икономически. Ако няма обедняване, да се говори за повишаване на доходите – това вече се нарича повишаване на благосъстоянието. Просто се променя знакът на разсъждението.

    Същото е с работата – над определено ниво на заетост започва да се говори за повече добавена стойност, за растеж на заплатите и т.н. Но нормалните въпроси до такава степен са изтласкани от много тежките явления, че наистина всичко е придобило социална окраска.

    http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/04/26/2049431_ivan_kostov_i_kato_opoziciia_mojem_da_predpazim/

    1. Всичко е много хубаво… както едно време в училище, когато четяхме произведенията на Маркс, Енгелс… Вече ми идва малко в повече тази блудкавост (Тошко, извинявай, моите уважения към теб). Полудявам, когато чета безсмислици като тези (във всеки абзац): "анализ на ситуацията", "стъпка към конкретен проблем", " комплекс от мерки за това", "… много ясни политиките, които трябва да бъдат предприети". НИЩО КОНКРЕТНО!!! Какви по-точно данъчни облекчения? Какви условия за започване на бизнес? (регистриране на фирма със собствен капитал от 2 лв???? и как по-точно се случва натрупването на капитала, чрез купуването на 1 ябълка, продажба, после 2????). Много добре написано! Нищо ново, за съжаление! Това се чува от масата във всяка квартална кръчма:( В толкова много думи – никакъв смисъл… ) И знаеш ли кое тук е най-тъжното?, – Че това започва да се говори от хора-професионалисти на които си вярвал и си вървял с тях! Ако беше написано това от някоя непосредствена "партийка", дори нямаше да ми направи впечатление. Съжалявам за коментара, но не можах да се стърпя…

    2. Мичка, за конкретните неща си има други места и начини за получаване на инфо. За разлика от пияниците по кръчмите обаче Костов вече на два пъти вади страната от кризи – след Луканов и след Виденов майна. Около него все още има екип, който е способен да управлява качествено. При общуването ми с тези хора виждам огромното интелектуално, културно и експертно превъзходство пред 99% от предлаганите ми от знайни и незнайни места "месии". Хубави почивни дни! 🙂

    3. Точно заради това написах горното, – лошо ми става, когато професионалисти като Костов (когото харесвам!) и неговия екип започват да пишат и публикуват "бози"! А останалите "месии" ги отминавам с лекота, защото някак си с нищо не могат да ме провокират. И на теб хубави почивни дни! Поздрави на семейството!

Comments are closed.