osce2005131Във връзка с произведените на 12 май 2013 г. избори за народни представители Председателят на Районна избирателна комисия Ловеч Валентина Недялкова получи благодарствено писмо от Инге Кристенсен – дългосрочен наблюдател от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Обръщайки се към Недялкова, Кристенсен заявява „от името на дългосрочен и краткосрочен план участващи наблюдатели аз горещо Ви благодаря за любезното съдействие, което ни предоставихте в нашите усилия”.

Инге Кристенсен бе дългосрочен наблюдател от мисията за Северозападния регион на България заедно с Христос Христогеоргакис. По време на работата на екипа се осъществиха редица срещи с РИК Ловеч преди изборния ден. Бе предоставяна регулярно и изчерпателна информация относно организацията на изборния процес на територията на областта. В самия изборен ден присъстваха краткосрочни наблюдатели от мисията на ОССЕ, както и наблюдатели от български неправителствени организации. Тяхното становище бе положително относно работата на областно ниво в изборен район Ловеч и че изборите тук се провеждат при спокойна обстановка при много добра организация. РИК Ловеч получи и доклада за предварителните констатации и заключения на мисията относно проведените на 12 май 2013 г. предсрочни избори за народни представители.

Тези положителни констатации на наблюдателите са резултат както на добрата организационната работа на Районна избирателна комисия Ловеч, чиито членове заслужават признанието за неуморната работа през последните месеци, така и като цяло са резултат от работата на членовете на секционните избирателни комисии и на комисията по чл. 233, ал. 7 от ИК. Всички членове на комисиите, независимо от политически пристрастия и убеждения, отговорно и професионално изпълниха задълженията си във връзка с произвеждането на изборите на 12 май 2013 г. Следва да се отдаде заслуженото и на лицата, които участваха в изборния процес било като застъпници, наблюдатели, представители на партии и коалиции, журналисти, като те също имаха своята роля, упражнявайки граждански контрол за  провеждането на честни и прозрачни избори. Не на последно място, важна бе и ролята на администрацията – на областно ниво, както и в осемте общини на територията на областта, която обезпечи материално провеждането на изборите. Това е един добър пример за добрата координация между институциите.

Тези позитивни послания днес са изключително важни, защото именно примера за добрата работа на администрацията и широкото отразяване на този пример сред гражданите допринася за изграждане доверието на обществото в българските институции.

И не на последно място, вярвам, че именно с примери за добра работа, пълна прозрачност на работата на институциите и позитивност ние ще допринесем за по-добрия облик на Република България пред международните ни партньори в Европа