znanie2503141Сдружението има над 60 реализирани проекта и над 10 000 души, които са преминали различни курсове и обучения

Над 70 гости празнуваха 20-годишния юбилей на сдружение „Знание“  заедно с екипа на организацията на 24 март.  Сред тях бяха приятели и партньорски организации от  Пиргос, Пирот и Тимочки клуб, Княжевац, Сърбия, РСО „Централна Стара планина“, неправителствени организации от Габрово и Ловеч, представители на културни институции, държавни учреждения.

От основаването си през 1994 година досега „Знание“ има над 60 реализирани проекта, работи с над 50 експерти в различни области,  каза председателят на организацията Донка Михайлова. znanie2503143Проект, изпълнен от Сдружение „Знание“ – „Изграждане на устойчиви механизми между НСО и местната власт в община Ловеч е победител в раздел “Демокрация и гражданско общество” в конкурса “Проект на годината “ за 1998 г. Организацията е била сред учредителите на Фондация Обществен фонд за развитие на община Ловеч и Граждански консултативен Съвет – един от първите в България през 1999 година. „Знание“ е участвала в инициирането на първите 7 социални услуги на територията на община Ловеч. Участва и в учредяването на Форум Гражданско участие, в който членуват над 120 неправителствени организации от България. В Центъра за професионално образование, в курсовете за неформално образование и в неформалните обучения са участвали и сертифицирали знания над 10 000 души.

znanie2503144Пенка Чернева, началник на териториалния отдел на Държавния архив – Ловеч, посочи, че сдружението е с дългогодишни традиции, защото е наследник на Дружеството за научни знания „Георги Кирков“, което е създадено на 28 март 1972 г. В архива се пазят документи от създаването му до 1988 г. – протоколи, материали от пленуми  и заседания, отчети, щатни разписания, албуми и др. Само за една година от създаването си за организационно-лекторската дейност са създадени 11 научно-методически съвета в Ловешка област, в които са членували около 1200 лектори, каза Пенка Чернева.

Донка Михайлова пък припомни най-трудните години за организацията, когато, за да се запази тя, е трябвало да се въведе цена на курсовете за обучение по езиците. Това е била и единствената възможност да се осигури заплащане на лекторите. Тогава си спомням, че най-убедителният аргумент пред Управителния съвет бе, че цената за курс е 28 лева, колкото са чифт изкуствени обувки, разказа Донка Михайлова. Заради режима на тока през тези трудни години се наложило организацията да се сдобие с акумулатор от танк и да го прекара до втория етаж на Дом „Преслав“, където се провеждали курсовете.

znanie2503145Преди празничните наздравици сдружението отчете своята дейност за изминалата 2013 г. на общо събрание. 529 лица са повишили знанията си в различни форми на обучение, каза в презентацията си Ралица Попова, изпълнителен директор на „Знание“. Организацията е участвала в предоставянето на образователни услуги по ключови компетентности в рамките на ОП „Развитие на човешките ресурси“, финансирани от ЕСФ. Ралица представи и проектите, по които е работено през изминалата година. Сред тях са „Инициатива за иновации в социалната икономика“ с партньори от Италия и РСО „Централна Стара планина“, „Занимателно училище“, съвместен проект със СОУ „“Панайот Пипков“, „Младите – предприемачество и гражданско участие“, съвместно с Ловчанско читалище „Наука“ и организации от Германия и др.

С пожелания за бъдещи успехи около  празничната торта застанаха председателят  Донка Михайлова, членовете на Управителния съвет – Радослав Хитов, Петър Петков, Венцеслав Христов, Ралица Попова – най-дългогодишния служител на организацията Пенка Илиева и най-младият –  Анета Гечевска.