baklavamalinovo710123На 11 октомври, събота, в Малиново ще се проведе третият празник на баклавата. Организатори са кметството и местното читалище „Събуждане – 1927 г.“. Очаква се в кулинарната изложба-конкурс да се състезават десетки видове домашно приготвена баклава. Качеството и външният им вид ще бъдат оценявани от специално жури от Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги в Ловеч. Ще бъдат връчени награди на класиралите се на първо, второ и трето място, които ще имат и паричен еквивалент, подсигурени от кметството и спонсори. Победителите ще получат и захар. Иначе грамоти за участие ще има за всички, приготвили сиропиран сладкиш за надпреварата.

Баклавата е традиционен десерт в Малиново, поднасян на трапезата на всеки празник. Сладката съблазън е световно известна и макар че съществуват спорове коя е родината й, важното е, че все още има хора и у нас, които лично приготвят тесто, разточват го и го пекат на много тънки кори, напълнени сетне с орехови ядки или шамфъстък и залети със захарен сироп, обясняват майстори на вкусотията. Всеки дошъл на празника може да опита от всяка баклава, обещават пък организаторите.

Самодейци – деца и възрастни, от четири общини – Ловеч, Тетевен, Троян и Севлиево, с песните и танците си ще веселят малиновчани и гости. А гости ще пристигнат от цяла България – Стара Загора, Пловдив, Варна, Велико Търново. Специално за празника си идва и живееща отдавна в САЩ българка с малиновски корени. Сред поканените е и кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. Малиновчани очакват да ги посетят и новоизбраните депутати от Ловешкия регион.

Идеята за празника на баклавата е на кмета на Малиново Петър Матеев, който търси по този начин сближаване на етносите, връщане на хората назад в спомените и предаване на традициите на младите. Още през 2012 г. той се зарече да превърне празника в традиция и неотменно следва намерението си. Идеята е да популяризираме културното наследство на селото и да стимулираме етническата толерантност и единството на религиите, обясни Матеев. Кметът подчерта, че селото има пълното право на веселие, тъй като там вече са факт работите по реконструкцията на вътрешната водопроводна мрежа, а следващия понеделник започва основният ремонт на читалището, проекти по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.

На празника ще бъдат поднесени венци и цветя от признателните поколения на паметника на загиналите във войните за териториалната цялост на Република България – най-големия монумент, построен в последните 20 години у нас, открит официално през 2008 г. След това делтапланер ще мине на бръснещ полет над централната част на селото. Така ще бъде отдадена почит към паметта на 57-те загинали във войните 1912-1918 г. малиновчани от състава на 34-и Троянски пехотен полк.

Празникът на баклавата в Малиново е част от месечния културен афиш на община Ловеч за октомври. Началото е 11 ч., мястото – площадът пред читалището.

1 коментар

  1. Толерантност между религии и доктрини.Ето това е нужно на България днес и сега.Стига сме се джавкали като улични псета.Живели сме заедно и сме си помагали взаимно доста годи и преди и след “прехода”.Време е вече да търсим не различията ни,а това,което ни сближава,това,по което си приличаме.Да виждаме помежду си БЪЛГАРИЯ ,а не различни политики и политици.Последните нека си се джавкат,но вече им е време да слязат при нас,хората.Защото,както е тръгнало тази изборна”активност”,нищо чудно на следващи избори да им покажем”средния” път.

Comments are closed.