От 05.10. до 08.10. 2020. в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч за първи път се проведоха устни изпити за придобиване на немския езиков сертификат DSD I „Немска езикова диплома 1“ , доказващ ниво на владеене на езика В1 съгласно Общоевропейската езикова рамка . Писменият изпит се проведе по-рано през месеца и ще се проверява в Германия.

Подготовката за този изпит става в 9 и 10 клас, но поради ситуацията с корона вируса и затварянето на училищата през пролетта, изпитът беше отложен от немските организатори.

Явиха се 76 ученици, които вече са в 11 клас. Явиха се и  двама ученици от 12 клас, които изучават немски като втори чужд език. Това е голям успех и доказателство за качеството на обучението по немски и като втори чужд език в гимназията. Абитуриентите Преслава Бутанска и Кристиян Маринов от 12 Д клас се представиха изключително добре и съшо получиха ниво В1. Общо 66 ученици постигнаха необходимото ниво В1. Този успех е резултат от усилията и   интензивната подготовка на самите ученици и благодарение на  високия професионализъм на учителите по немски и на регионалния координатор и  учител в гимназията Ева Цик от Германия..

Сертификатът DSD I /В1/ дава право за записване в едногодишните подготвителни езикови курсове по немски  в университетите в Германия, представлява езиков документ, който осигурява достъп до немския трудов пазар при наемане на служители за средни работни позиции и е много добра стартова подготовка за следващия сертификат DSD II (на по-високите нива В2/С1), с който Ловешката Езикова има дългогодишна успешна практика и се получава след изпити в 12 клас.