На специална церемония на 8 октомври в Ловеч са били връчени ежегодните награди „Инвеститор на годината“ и „Бизнесмен на годината“ за 2019 г., съобщават от Община Ловеч. Наградените са били обявени още на 11 май, но поради противоепидемичните мерки  самото събитие се състоя днес в Бароковата къща.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова връчи наградата „Инвеститор на годината” на „ВОСС Аутомотив България“ ЕООД се казва още в съобщението. Фирмата се класира на водеща позиция с направени най-много инвестиции за изминалата 2019 година. Наградата получи Роланд Вайс, изпълнителен директор на „ВОСС Аутомотив България“ ЕООД, който благодари и каза:

„За мен е чест да получа тази награда. На този етап сме инвестирали над 60 млн. лева и сме назначили над 500 работника. И това не е краят. Ще продължаваме да инвестираме до края на тази година още 22 млн. лева и имаме нужда да назначим още 200 служители. Надявам се този растеж да продължи и в следващите години“..

„ВОСС Аутомотив България“ е част от немската VOSS Group – машиностроителна корпорация, базирана във Виперфюрт, Германия. Притежава дългогодишен опит в производството на тръбни връзки и компоненти за първично вграждане в горивните, охладителните, пневматичните и изпускателните системи за леки и тежкотоварни автомобили, както и технологии, свързани с охлаждането на акумулаторни батерии за електромобили.

Бизнесмен на годината в категория „Малки предприятия” е фирма „Нешев продукт“ – Ловеч, наградата прие Десислава Нешева. Фирмата е производител на натурални млечни продукти – прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал и др. Пламен Нешев започва дейността си през 2016 г. като земеделски стопанин, отглеждайки крави за мляко.

В категорията средни предприятия „Бизнесмен на годината“  получи Николай Димитров, управител на „Печатница Дъга“ ООД. Тя е основана през  1997 г. като малка семейна фирма.  Днес, 23 години по-късно, фирмата разполага с екип от млади, амбициозни и креативни хора, новопостроена модерна база, разположена на 2 300 кв.м. и иновативно оборудване.

Бизнесмен на годината в категория „Големи предприятия”  получи  „Месокомбинат – Ловеч“ АД, наградата получи Румен Андреев, изпълнителен директор. Месокомбинат – Ловеч“ е създаден преди повече от 20 години. Днес „Бони Холдинг“ АД е една от най-големите икономически групи в българската хранителна индустрия, лидер в производството на свинско месо и утвърден производител на месни продукти и колбаси. Общите приходи от дейността през предходната година са 176 460 000 лева, инвестициите са 1 063 000  лева. Разкрити са 25 нови работни места. Реализиран е 10%  ръст на работната заплата. Данъчният принос  към Община Ловеч за изминалата година е 126 000 лева.

Заедно с кмета наградите връчваха  и зам.- кметовете Цветан Георгиев, Венцислав Христов и Даниел Колев.

На финала кметът Корнелия Маринова сърдечно благодари на всички присъстващи представители на местния бизнес за усилията да осигуряват качество на живот в период на криза, да даряват за местната болница в борбата с коронавируса.

„Вие доказахте, че сте социално ориентирани. Вярвам във Вашите усилия и добронамереност за една успешна икономическа политика и нека бизнесът върви възходящо. Пожелавам догодина на 11 май да се поздравим с нови успехи, защото това са успехи за хората, за България“, каза Корнелия Маринова.

Церемонията бе съпътствана от изпълнения на пиано от Теодора Николова, водещ на събитието бе журналистът Никола Колев.