За първа година изданието „Мостове“ – култура и общество, ще бъде представено в деня на Ловеч 11 май. Събитието е от 17,30 часа в Художествената галерия. Включени са над 40 автори на стихотворни творби, проза, хумор, статии на културни институции.
В раздела за поезия са представени 17 автори – Алина Стоянов, Венцеслав Пейков, Геновева Цандева, Екатерина Пенчева, Латинка – Златна, Нели Виткова, Марин Колев, Стела Генова, Неделинка Димитрова, Томчо Богданов, Добрина Симова, Ценка Иванова, Милен Тотев, Мая Апостолова, Таня Иванова, Светослав Аврамов и Цветозар Цаков.
В раздел „Проза“ са представени 14 автори, сред тях нови имена са Антон Ангелов, бизнесмен, с първа публикувана творба „Как направих първия милион“, и Весела Люцканова – известна писателка на белетристика и научна фантастика, автор на над 30 книги. Тя участва с непубликувания досега разказ „Рисувам и псувам, псувам и рисувам“. С разкази участват още проф. Банко П. Банков, Людмила Андровска, Катя Мандинска, Цветан С. Тодоров, Минчо Петков, Анатоли Маринов, Маргарита Василева, Милка Накова. Интересна тенденция има в тазгодишния алманах. Автори, които досега се представяха с поетични творби, сега участват с разкази – като Мария Мустакерска, Христина Тодорова. С творби в проза се представят и Ростислава Панкова – Караджова, Галина Петрова, които пишат и поезия.
Две нови книги, излезли през 2020 г., са представени в алманаха – на д-р Николай Николов сборникът „Секс и копърка“ – новела и разкази, и на Цветозар Цаков – сборник с разкази „Винилови души“. Включени са и откъс от пътепис на Кольо Станчевски, хумористични материали на Данаил Керемедчиев и Цанко Цанов.
Представени са две литературни рецензии – за новата книга на Николай Николов на литературния критик и поет Анжела Димчева и за поезията на Павлин Белишев на проф. Стефка Петрова, очерк за Шестите международни литературни срещи в Сараево на Латинка-Златна, размисли за свободата на словото и журналистиката на Янка Сълева. В рубриката „Памет“ са включени статия на Мирослава Метева за д-р Христо Петров и на Пенка Чернева за делото на д-р Параскев Стоянов по повод 150-ата годишнина от рождението му.
През изминалата година Регионални исторически музей имаше сериозен ангажимент с спасителни археологически разкопки. В статия на Мая Валентинова, ръководител на археологическите разкопки в местността Селище при село Владиня, са представени находките, както и информация за изложбата на музея „Владиня и Летница. Нови археологически проучвания в Ловешки регион“.
Отбелязани са и знакови културни събития за изминалата година – 50-годишнината на Драматичен театър –Ловеч и 150-годишнината на Ловчанско читалище „Наука“. Традиционно са представени творби от националния пленер “Синя зона“ и Есенния салон на ловешките художници в Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“. Алманахът е илюстриран с картини от Есенния салон 2020.
Изданието за поредна година се финансира от Община Ловеч, като по този начин изразява подкрепата си към творческата общност в града на люляците. Редактор е Жанина Илиева, художественото оформление е на художниците Тихомир Витков и Валентин Узунов.