Иво Райнов

Вчера медиите тиражираха новината, че Окръжна прокуратура Ловеч е внесла обвинителен акт по приключил европейски проект. С него бивш кмет на Ловеч и ръководителят на проекта са обвинени в безстопанственост, а управителят на фирмата, спечелила обществената поръчка е обвинен в документална измама. Имената зад тези длъжности са публично известни – бившият градоначалник господин Минчо Казанджиев, ръководителят на проекта госпожа Тотка Симеонова и бизнесдамата госпожа Богдана Димитрова.

В журналистическите публикации от последните два дни акцентът неизменно пада върху имената на обвиняемите н опит да ги превърне в медийната сензация. Както съм казвал в много други мои публикации само прокуратурата има правото да обвинява, единствено съдът е този, който признава виновните.

По-важно от това кой е обвинен е за какво конкретно е обвинен и какви са обществените вреди от подсъдимите деяния.

Истината е, че имаме за първи път в Ловеч обвинение за действия , довели за обществени вреди по европейски проект.

Държа да припомня, че заради нарушенията по обществената поръчка за атракционното влакче Община Ловеч получи и заплати финансова санкция в размер на 307 000 лева.

Тази санкция беше ЗАПЛАТЕНА ОТ ЛОВЕШКИТЕ ГРАЖДАНИ.

В този смисъл повдигнатите обвинения идват като обществена справедливост за  щетите понесени от граждани като следствие.  Обвиненията се основават върху констатирани вече нарушения, които бяха публично обявени. В серия от статии през 2016 и началото на 2017 година показах с факти, че в процедурата по обществената поръчка за атракционното влакче и нейното последващо изпълнения има много съмнения и подозрения.

Прегледах редица документи и публикувах тези от тях, които недвусмислено показваха съмненията. Запознах се и публикувах доклад на АДФИ, в които се изброяват единадесет законови нарушения и се цитират индикатори за измама.

В доклада на АДФИ са посочени много сериозни пропуски и нарушения: технически несъответствия между параметрите на поръчката и доставеното атракционно влакче, приемането му без пълния набор от документи, неизпълнената кметска заповед при приемането на влакчето да бъде извършен технически тест, подправянето на документи.

Констатирани са нарушения още при отварянето на офертите и избора на изпълнител. Докладът е публичен, всеки би могъл да го изиска и прочете. Изготвен е през 2016 година и аргументирано цитира законови нарушения.

Повдигнатите обвинения от ловешката прокуратура се основават съвсем точно на част от направените констатации от АДФИ. Само адмирации за факта, че прокуратурата е уважила заключенията на финансовата инспекция и е намерила извършените деяния за обществено значими за да повдигне обвинения.

Справедливо е всяко укоримо от закона действие в ущърб на обществото и гражданите да бъде санкционирано. Задължително е всяко деяние, довело до неправомерно разходване на европейски средства да бъде санкционирано. Грешките или пропуските от некомпетентност или преднамереност не може вечно да се плащат от гражданите. Абсолютно задължително е за нанесените финансови щети да се носи отговорност.

Няма никакво значение дали става дума за ГЕРБ, БСП или друга политическа сила.

Законът и обществената справедливост трябва да бъдат еднакви за всички.

Много ми се иска горещата пролет, в която бяха арестувани или повдигнати обвинения на шеф на здравната каза, общински съветник, бивш кмет, ръководител на европейски проект да е наистина началото на възстановяването на обществената справедливост в Ловеч.

Надявам се прокуратурата да продължи да действа със същата безкомпромисност във всеки случай на нарушение на закона.

1 коментар

  1. И как ще стане този фокус след като и Окръжна прокуратура съдейства на лошите? В моя случай беше на Петър Николов Петров от с. Кирчево.

Comments are closed.