Падналият дъжд точно преди финалните гонки на традиционния рали-крос Ловеч 2018 край село Баховица донесе успех на младока Тошко Петров (17 г.), който с чисто нови гуми на своя ВАЗ 2107 успя да изпревари всички по калното трасе. Състезателят на „Жико Моторспорт“ вдигна купата в дивизия 3 (до 2000 кубика, задно предаване), следван от Николай Николов с „Форд Пума“ и Цветан Иванов с ВАЗ 2105.
Тошко Петров стана носител и на купа „Лада“, следван от Цветан Иванов и Цветелин Велков.
Състезанието е трети кръг на Националния шампионат по рали крос и се проведе за 30-и път на 16 и 17 юни. В неделя преди последните квалификации кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова откри надпреварата, като посочи, че мястото шофьорите да показват майсторство и скорост е точно тук, а не по пътищата. Думите й се сбъднаха, тъй като метеорологичните условия предложиха много изненади на състезатели – изпуснати завои, повреди, майсторски изпреварвания.
Ето и останалите победители. В дивизия 2, (до 1600 предно) №1 е Ивайло Йончев от Ботевград с „Хонда Сивик“, следван от Георги Василев с “Хонда Сивик” и Пламен Цветанов с „Опел Астра“ (и двамата от АМК „Старт М Криводол 2“). В мощната дивизия 1 (до 3500 кубика) победител е Емил Минчев със „Субару Джъсти“, следван от Иван Живков с „Ауди 90“ и Светослав Манастирски с „Митцубиши Лансер“ – всичките от АСК „Старт М Криводол“).
Отборното класиране се води от АСК „Старт М Криводол“ с 25 точки, следван от АСК „Жико Моторспорт“ с 18 точки и АМК Ботевград с 15 точки. Отборният победител по традиция получи и живо агне.
Всички победители освен купи получиха шампанско и моторно масло. Те бяха връчени от Корнелия Маринова и Ивелин Йончев.
За първа година директорът на състезанието Ивелин Йончев, известен състезател и организатор, връчи свои купи. Получиха ги кметът на Ловеч Корнелия Маринова за подкрепата, Радослав Николов за феърплей и Красимира Стоянова като „Цветето на състезанието“ – тя е единствената жена-пилот на състезанието. На финала кметът благодари на организаторите от АСК „Вромос“, на всички спонсори, между които „Месокомбинат“ Ловеч и „Интеркарс“, на службите по безопасност.
Ралито премина при прекрасна организация, като в събота в стартовия списък имаше 28 състезатели, между които и познатият от миналата година Петре Костаче от Румъния. Част от тях отпаднаха поради технически проблеми с колите. Градусът на емоциите обаче беше висок – например на финала в дивизия 2 разликата между първия и втория бе метър-два. Динамиката в гонките привлече много зрители през двата почивни дни в Баховица.

2 коментара

  1. Трябва ли да има разминаване между Закона за движение по пътищата и Наредбата за провеждане на състезания по рали-крос?
    При евентуална злополука, причинена от или на непълнолетен състезател, който де юре няма свидетелство за правоспособност на МПС от изискуемата категория, кой ще носи съдебна и всякаква друга отговорност – организаторите на състезанието, непълнолетният състезател или родителите му ?!
    Ето и конкретен казус:

    1. Минимална възраст на водача за управление на МПС е:
    17 г. – за управление на моторно превозно средство от категория В1
    ***
    2. категория В1

    четириколесни превозни средства с маса без товар не повече от 400 кг (без масата на акумулаторните батерии при електрическо задвижване) или 550 кг за моторните превозни средства, предназначени за превоз на товари (без масата на акумулаторните батерии при електрическо задвижване), и които имат максимална нетна мощност на двигателя не повече от 15 кВт
    ***
    3. “Падналият дъжд точно преди финалните гонки край Баховица донесе успех на младока Тошко Петров (17 г.), който с чисто нови гуми на своя ВАЗ 2107 успя да изпревари всички по калното трасе.”
    ***
    4. ВАЗ 2107:
    Маса- 1049 кг
    Пълна маса- 1449 кг /кат.В/
    ***

Comments are closed.