Електронното преброяване на населението и жилищния фонд ще е от 7 до 17 септември. Преброителите тръгват на 18 септември – до 3 октомври. Преброяването на населението и жилищния фонд е част от дейността на Националната статистическа система и Европейската статистическа система, което осигурява надеждна, изчерпателна и съпоставима на европейско ниво информация за броя и характеристиките на населението и жилищния фонд на страната към определен момент. 18 –то преброяване ще се проведе в периода 7 септември – 3 октомври, резултатите от него ще отразяват състоянието на населението към 7 септември, но ще се използват през целия период до следващото преброяване.

Преброяването е източник на информация по определени социални, демографски и икономически признаци на ниско териториално ниво, както и за различни подгрупи от населението. То е единственият изчерпателен източник на данни за домакинствата и семействата в страната, както и за жилищните условия на населението.

Получените от преброяването данни ще бъдат основа за вземане на информирани управленски решения, разработване на стратегии и конкретни национални и регионални секторни политики от централните и местните органи на управление в страната.

Промяна в датите на преброяването с Решение № 61/21.01.2021 г. на Министерският съвет, взето на основание чл. 3, ал. 4 от Закона за изменение и допълнение на закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г. (ред. ДВ, бр. 109/2020 г.),