С голямо мнозинство общинските съветници в Ловеч на 31 май приеха два важни отчета – междинен финансов  отчет на „ЕКО“ ЕАД към 31.03.2018 г. (приет с 21 гласа „За“, два гласа „Против“ и  шест гласа „Въздържал се“) и информация за резултатите от дейността на „Общински пазари“ ЕООД за периода от 01.01.2018 г. до 31.03.2018 г. (приет с 24 гласа „За“, един глас „Против“ и без нито един глас „Въздържал се“).

Близо час продължиха въпросите към Валентин Пенчев, изпълнителен директор на „ЕКО“ЕАД предвид информацията, че от началото на годината за три месеца има натрупана загуба от близо 88 000 лева. Изпълнителният директор  обясни, че причината е в по-късно сключени договори и някои намалени обеми, като изрази надежда, че през следващите месеци дружеството ще излезе на печалба.

„Няма съкратени дейности във фирма „Еко“, подписването на договор е станало с по-късна дата предвид съгласователната процедура с Агенцията за обществени поръчки и не бива да се спекулира с това“, обясни кметът Корнелия Маринова. Ремонтът на централна градска част с площ 50 дка не може и не трябва да се почиства, защото е строителна площадка, където трябва, чистим ръчно, допълни още кметът на Ловеч.

По време на дебата стана ясно, че тази сутрин общината е сключила договор с „Еко“ ЕАД  за експлоатация и стопанисване на регионалното депо за неопасни отпадъци за Ловеч, Летница и Угърчин, до приключването на процедурата за избор на оператор.

Приемането на информацията за „Общински пазари“ ЕООД беше приета с по-малко въпроси. Валентин Василев, изпълнителен директор на „Общински пазари“ ЕООД, беше задължен с решение за следващо заседание  да внесе проект за решение за развитие и инвестиционни политика на дружеството.

Ето и отчетите на двете фирми:

  1. Отчет за първо тримесечие “ЕКО” ЕАД
  2. Отчет за първо тримесечие “Общински пазари” ЕООД