От пресцентъра на Община Ловеч информират, че днес се е провело обществено обсъждане на предложението на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова за именуване на пешеходен мост над р. Осъм с името „Богоявленски мост“. Става дума за моста до общината, който свързва пл. „Екзарх Йосиф Първи“ с ул. „Васил Левски“ и който досега няма официално име. Именно там всяка година на 6 януари, Богоявление, се прави литийно шествие и се хвърля кръста във водата. Това е едно от най-важните събития в Ловеч през годината.

На поканата,отправена към всички жители и заинтересованите страни да вземат участие в общественото обсъждане, се отзоваха само представителите на Ловчанска света епархия. Те дойдоха начело с митрополит Гавриил.

В началото водещата събитието Даниела Цанова, секретар на Община Ловеч, съобщи, че предложението е било върнато от общинските съветници с решение №1013/30.05.2019 г. с мотив, че липсва обществено обсъждане. Трябва да се изпълни административната процедура, която включва и обсъждане, и тогава ОбС да вземе решение, обясни Данила Цанова.

Преди обсъждането в администрацията са били входирани две писмени становища – на Ловчанска епархия и на гражданин. Първият текст е с положително отношение към предложението на кмета, вторият припомня един опит за именуване чрез интернет обсъждане, но в общината няма данни за прието решение.

„Против названието „Богоявленски мост“ може да е само някой заклет богохулник, нормалният човек не може да е против. Всеки трябва да се постарае да открие Бога в себе си!“ , каза Ловчанският митрополит. Той благодари на кмета Корнелия Маринова, че има доблестта и смелостта да направи това предложение, а после припомни една реплика от известния филм „Покаяние“ – „Кому е нужен този път, ако не води към храма?“

Архимандрит Викентий сподели, че откакто се помни, в Ловеч на това съоръжение му викат „Мостът за никъде“, а е много по-добре да се нарича Богоявленски мост.

Протоколът от обсъждането ще бъде внесен на заседание на Общинския съвет Ловеч при следващото разглеждане на предложението.