Председателят на Синдикат “Образование” д-р Петров участва в традиционното тържествено посрещане на млади учители, назначени за учебната 2022/2023 година, организирано от РУО София-град и свързано с деня на народните будители.

Политиката за привличане и задържане на млади за системата учители е приоритет, както за Синдикат „Образование, така и за МОН.

За съжаление младите учители до 35 годишна възраст, по данни на НСИ, са едва 15.26% от всички български учители, а по статистика на синдиката над 70% от тях не остават в образователната система през първата година. Под 10% е състава на мъжете-педагози, при младите учители.

Тези данни утвърждават тази приоритетна национална образователна политика, за твърде неуспешна.

Изследване на Синдикат „Образование“, потвърждава неуспеха на тази политика и трасира възможни промени, които биха могли да променят тази негативна статистика.

69.3% от респондентите смятат, че за да има повече млади в системата, трябва да се повиши рейтинга и статута на българския учителя. Индикаторите – висока средна възраст и намаляване на относителния брой на мъжете, са показател за нисък рейтинг на професията учител.

53.7% от запитаните смятат, че институциите трябва да съдействат, партнират и формират доверие към учителите. Засега практиката доказва обаче, че учители и директори са проверявани, притискани и понякога унижавани от РУО и МОН, след всеки сигнал от родител.

40.4% пък смятат, че трябва да се активизира наставничеството и менторството към младите за системата учители.

За Националната образователна политиката менторство и наставничество Синдикат „Образование“ работи упорито с МОН и не след дълго, ще има видими резултати.