На строителната площадка, производството, служителите на медицинските организации, както и служителите на хранително-вкусовата промишленост трябва да има не само специално облекло, но и специални защитни работни обувки. Обувките тук ще служат като средство за индивидуална защита, както и ще създадат удобство по време на работа. Така краката на работниците ще бъдат защитени от влага, удари, а през студения сезон ще им помогнат да се затоплят. Ето защо, съществуват специални изисквания за специалните обувки. Но всяка индустрия има свои собствени характеристики, така че производителите използват определени характеристики, за да произвеждат този продукти.

Ефективността на работника до голяма степен зависи от комфорта му по време на работа. В различни области на дейност: в строителни обекти, медицински институции, заведения за услуги, хранителни и химически предприятия – навсякъде има нужда от специално облекло и обувки, в които служителят ще се чувства комфортно и надеждно. За осигуряване безопасността на краката на работещия от наранявания и външни въздействия се използват специални такива. Всяка сфера на производство и вид дейност изисква определен модел.

Изисквания за защитни работни обувки

Работните обувки трябва да предпазват:

  • от вредна среда
  • температурни промени (топлина, студ)
  • от удари, пробиви, порязвания и други механични действия
  • от подхлъзване
  • от електрически ток
  • от вода
  • от статистическо съдържание

Идеалните предпазни обувки имат следните качества:

 

  • Стабилна, издръжлива външна подметка. Отличен материал, който може да издържи на неблагоприятни външни фактори, е полиуретанът.
  • Защита от нараняване. В зависимост от професията, те избират обувки със стоманена капачка (така че металната пластина да предпазва от пробиви). Трябва да се вземе предвид и релефът на подметката, твърдата пета.
  • Отговарящи на определена специфика, ергономични. Съобразени са всички детайли – демисезонни обувки, изолирани, над или под глезена.
  • Водоустойчив и надарен с качеството на терморегулация. Когато работите дълго време, трябва да обърнете внимание на тези показатели. Краката трябва да бъдат защитени от вода и студ. Висококачествените предпазни обувки са изработени от естествена кожа, велур. Кожата с косъм служи за затопляне. За да се предотврати проникването на влага вътре, фърмуерът заедно с езика се обработват със специални средства.
  • Защитните работни обувки не бива да съдържат опасни вещества, които застрашават човешкото здраве.
  • Също така, трябва да са леки и да отговарят на хигиенните изисквания.

 

Демисезонни обувки

Ако някои професии – продавач, фризьор, шивач и други, понякога си позволяват да не се придържат към стандартите за работни обувки, то за индустриалците, химиците, строителите, петролните работници, миньорите специалните обувки са от огромно значение.

Не е тайна, че през пролетта и есента времето е особено променливо. Слънчевият ден може да бъде заменен от дъжд или сняг. Работното облекло и обувки трябва да бъдат надеждно защитени от неблагоприятни метеорологични условия.

Като материал за демисезонни обувки често се използва едър рогат добитък и надеждна полиуретанова подметка, която се закрепва чрез шприцване. Така продуктът става херметичен и предотвратява навлизането на вода вътре.

Как да изберем правилните защитни работни обувки?

За да бъдат обувките практични и удобни, те се подбират според размера на краката на работещия. За да направите това, издърпайте стелката отвътре и измерете нейната дължина. Ако опората на свода не е издърпана, поставете чорап на крака си и оградете стъпалото върху лист хартия, като по този начин разберете желаната стойност. Измерването се извършва най-добре следобед, когато кракът е с максимален размер.

Преди да купите предпазни обувки, трябва не само да ги пробвате, но и да се разходите с тях известно време. Вижте дължината и ширината на крака. Кракът не трябва да се компресира.

Важно: когато се носят, филцовите обувки са склонни да се свиват, така че е по-добре да купите модел с един размер по-голям. Обувките от естествена кожа се износват и увеличават с времето.

Грижа за работните обувки

За да могат обувките да издържат по-дълго и да изглеждат красиви, те се нуждаят от грижи.

След тежък работен ден обувките се свалят и почистват от мръсотия. След това го избърсват, разкопчават и оставят в проветриво помещение, като се избягва непосредствена близост до горещи предмети (камина, батерии). Минималното разстояние трябва да е половин метър.

Не използвайте органични разтворители за почистване на обувките.

Разрешено е да се съхраняват работни обувки извън сезона в найлонови торбички, като в средата се поставя препарат срещу молци.