На 15.03.2024 г. се проведе заседание на Областния координационен център по прилагане на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Срещата имаше за цел за приеме отчета за изпълнение на Областни цели на област Ловеч за учебната 2022/2023 г. по прилагане на Механизма, както и да приеме целите за 2023/2024 г.

Отчетено беше постигнатото добро ниво на взаимодействие между Регионалното управление по образованието, общините, социалните служби и органите на реда при съвместните им действия за постигане на максимално добър резултат. „В национален план Ловешка област стои много добре, трети сме в страната по процент на обхванатите ученици, но това не трябва да намалява усилията ни“, заяви пред аудиторията д-р Иваничка Буровска – директор на Регионалното управление по образованието в Ловеч.

Чрез видеовръзка, в заседанието взе участие г-жа Теодора Крумова – програмен директор на Център „Амалипе“. Тя представи добри практики от работата на Центъра, довели до успешна интеграция на млади хора. Сподели също така и случаи от работата си на терен, както и за уловени от нея тенденции на устойчиви промени в нагласите сред ромска общност. Г-жа Крумова разказа за инициативата „Кампания за избор на ученически омбудсман“, в която са обхванати 30 училища от страната. Представи и „Фонд искам да уча“, чрез който са подкрепени седем студенти – активни младежи, с висок успех и желание да се включват като доброволци за работа и обучение на връстници.

„Постигането на целите на Механизма за обхват изисква задружната работа на много институции, но без проводници на промяната вътре в ромската общност, нищо няма да постигнем. Нека да дадем на образователните и здравните медиатори от общността повече доверие, така че те да бъдат нашите агенти на влияние в положителна посока“, заяви на заседанието областният управител Виктор Стойчев.