Най-късно до 2030 г. трябва да бъдат закрити всички складове, съхраняващи пестициди и негодни и излезли от употреба препарати за растителна защита на територията на РИОСВ – Плевен, съобщиха от инспекцията на среща с участието на ръководството й, областният управител Дора Стоянова и представители на общини и кметства от област Ловеч. Онлайн в срещата участва и експерт от дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ на Министерството на околната среда и водите.

Проблемът с негодните за употреба продукти за растителна защита (ПРЗ) възниква с разформироването на бившите ТКЗС и АПК, в началото на 90-те години на миналия век.

От РИОСВ-Плевен представиха информация, че в рамките на Швейцарско-българската програма за сътрудничество, обезвреждането на препаратите за растителна защита с изтекъл срок на годност ще започне през 2025 г. и ще става в специализирани инсталации извън територията на страната. Основна дейност на програмата е събиране, препакетиране, измерване на складираните количества, негодни за употреба продукти за растителна защита в складове и транспортирането им до съоръжения за трайно обезвреждане. Дейностите по почистване на складовете ще се контролират от комисия, която ще включва представители на РИОСВ – Плевен, РЗИ, дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, общинска администрация, Областна администрация и собственици на складовете.

Множество въпроси пред ръководството на РИОСВ – Плевен и представителя на МОСВ представиха участниците в срещата, свързани с приоритизирането на складовете за почистване, изясняване на собствеността на някои от складовете и конкретните задачи на общините по изпълнение на програмата.