Лятото си отива, ваканцията също. Но, хубавите и приятни спомени ще останат във всеки, участвал в “Забавно лято 13”.  Тази година стартирахме по нетрадиционен начин.  В „Първи стъпки в рибарството”, проведен на язовир „Ливадето” село Владиня малките рибари, с помощта на техните родители усвоиха първи познания в риболова – как се замята с въдица, окачване на стръв и откачане на улов.

В три възрастови групи – до 9 години, 10-13 години и 14-16 години, момичета и момчета опитаха късмета си в съревнованието на необходимото отстояние. В края на състезанието младежите от БМЧК направиха демонстрация по оказване на първа долекарска помощ при счупване и как се спасява удавник с топка.

Продължихме в селата Умаревци, Пресяка, Славяни, Слатина, Малиново, Чавдарци. Градусът на настроението вдигнахме и в близките общини Априлци, в кв. „Зла река” и гр. Тетевен и село Гложене.

Аплодирани от приятели и близки в различните игри състезателите показваха различни техники на придвижване. Активно участваха и по-възрастните – майки и баби. Включвайки се в забавленията те си припомниха своето детство и с много емоции и неподправена радост се състезаваха в различните игри.

„Забавно лято“ накара малките малчугани да се впуснат в игрите “Да стана куриер на Еконт“, в които подаръците бяха предоставени от куриерската фирма, „в помощ на незрящи“, „сервитьор”, „музикален стол “ . Превърнали се в любими   „Замръзванка” и „щипките” и редица други, в които освен забавната надпревара децата усвояваха умения как да помогнат на незрящ човек, работа в екип и сглобяване на кутия пъзел, как да домакинстват в помощ на мама и толеранс по време на спортсменски игри. Доброволците на Младежки Червен кръст правиха и демонстрации за оказване на първа долекарска помощ в Тетевен, село Гложене, Априлци и Радювене с таз годишно мото на Световния ден  на първата помощ „Първа помощ в училище“.

Целите на “Забавно лято” са свързани с по-доброто осмисляне на свободното време на децата през лятната ваканция, привличането на повече семейства, откъсване на децата от компютрите и създаване на условия за социални контакти сред природата, и на спортните площадки. Завършихме в село Радювене  с много настроение и детска глъч и с обещание,че и следващата година ще бъдем отново заедно – доброволците от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” и Български червен кръст, заедно със своите нови и стари приятели от близки и по-далечни населени места. За незабравимите мигове, които доброволците подаряваха на малки и големи получиха  от „Рима”и г-н Пенко Михайлов награда.

„Забавно лято” се организира от Център за работа с доброволци към Регионалната библиотека, финансиран по програма Младежки дейности към Община Ловеч с партньори – Българският Червен кръст. Тази година инициативата беше подкрепена от фирма Еконт Експрес – Ловеч.