Днес кметът Страцимир Петков ще подпише с министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков споразумение за финансиране на проектното предложение „Реконструкция на ВиК мрежата, основен ремонт на улична мрежа и ландшафтно оформление на зелените площи на ж.к. „Здравец“ (проектиране). Този проект е сред подадените на първия етап за финансиране по инвестиционната програма за общински проекти. Това съобщи днес кметът Петков на пресконференция в Националният клуб на БТА в Ловеч.

На други проекти, вече одобрени за финансиране на капиталови разходи за приоритетни обекти от техническата инфраструктура, бяха допълнени параметрите според нови указания на Министерството на финансите предвид включването в количествено-стойностните сметки на авторския и строителния надзор и така се промени общата им стойност. Те касаят реконструкция и изграждане на вътрешна водопроводна мрежа в с. Александрово, основен ремонт на участък от улица „Кубрат“, преустройство на бившата казарма в модерен градски парк, реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на с. Умаревци и реконструкция и рехабилитация, включваща въвеждане на енергоспестяващо осветление, на ул. „Баховско шосе“.

Тези проекти са включени в Приложение №3 на Закона за държавния бюджет за 2024 г. Според разпоредба в Закона промени в това приложение – одобряване на изменените количествено-стойностно проекти, както и включването на нови, може да извърши Народното събрание по предложение на Министерския съвет в срок до 31 март.

Новите проекти, подадени за финансиране от Община Ловеч на втория етап, касаят основен ремонт на улична мрежа – ул. „Стара планина“ на територията на кв. „Колю Фичето“ и ж.к. „Младост“, част от ул. „Академик Иван Урумов“, ул. 2-79 и подобект ул. „Ерфурт“ в ж.к. „Младост“, както и проектиране за обследване и основен ремонт на сградите на читалищата с прилагане на мерки за енергийна ефективност в селата Дойренци, Радювене, Славяни и Слатина. Сред новите е още обект „Изработване на работен проект за Регионална система за управление на отпадъците за регион Ловеч“ – за довършване на клетка №2.

Общата стойност на финансирането е 32,6 млн. лв.