В Ловеч се проведе първото за годината заседание на Постоянната комисия по туризъм към Областен съвет за развитие. В събитието взеха участие областният управител Виктор Стойчев, заместник областният управител Нели Читинова, както и доц. д-р Христо Михайлов – Ректор на Лесотехнически университет София, зам. ректор по Учебната дейност, доц. д-р Калин Христов.

В дневния ред бяха представени доклад с изводи от проведено анкетиране, с цел проучване и развитие на туристическите дейности на територията на област Ловеч, дейности за популяризиране на туристическия потенциал на област Ловеч, както и възможности за обучение и сътрудничество с катедра “Алтернативен туризъм“ на Лесотехнически университет – София.

Резултатите от проведената анкета представи областният управител Виктор Стойчев.

Най-известните обекти на природно наследство са : Крушунски водопади, общ. Летница, Пещера „Проходна“, общ. Луковит и Пещера „Съева дупка“, общ. Ябланица.

Обекти на културно-историческо наследство: Покрит мост, гр. Ловеч общ. Ловеч, Троянският манастир „Успение Богородично“, общ. Троян и Къкринско ханче, общ. Ловеч.

Предпочитаните маршрути сред анкетираните са: Екопътека „Искър-Панега“, общ. Луковит, „Деветешка пещера“, общ. Ловеч и Гложенски манастир „Свети Георги Победоносец“, общ. Тетевен.

Най-посещавани фестивали: Български фестивал на сливата – гр. Троян, Празник на Тетевенската саламура – гр. Тетевен и „Празник на сланината и греяната ракия“ гр. Априлци са отразените ежегодни събития.

Към присъстващите на заседанието се обърна и ректорът на Лесотехническия университет – София доц. д-р Христо Михайлов. Той представи работата и съществуващите специалности в ръководеното от него учебно заведение, както и обърна внимание на съществуващите проблеми в сферата на туризма.“ Ние сме изключително ангажирани и заинтересувани от съвместната работа с  държавните институции и общинските администрации. В нашата мандатна програма основен приоритет за нас като университет е съвместната работа с държавните институции , бизнеса, неправителствения сектор и общинските администрации. По този начин можем да подобрим качеството на обучението и да предоставим кадрите, от които има нужда пазара на труда.“ – заяви доцент д-р Михайлов.

Г-жа Събина Иванова – гл. експерт „Туризъм“ в община Ловеч представи клип, чрез който запозна участниците в заседанието с дейността на Туристически информационен център – Ловеч.

В края на срещата, с цел популяризиране на туристическия потенциал на област Ловеч, г-жа Нели Читинова – заместник областен управител, отправи предложение Областна администрация да предоставя партерен етаж (фоайе) на сградата, където при  желание и възможност, да бъдат експонирани изложби, фотоси на забележителности, фестивали, рекламни материали и др., свързани с рекламата и разпространяването на информация за развитието на всички видове туризъм в областта, даващи възможност на посетителите на града и сградата да се запознават и бъдат информирани с развитието на туризма и в другите общини.