siniazona107163Новоназначеният директор на художествената галерия в Ловеч Валентин Узунов откри снощи, 30 юни, изложбата от пленера „Синя зона“ в камерната зала на Ловчанското читалище „Наука-1870 г.” В изявата участват десет творци от страната – Ненко Чанев (за първи път), Никола Русев, Цветелина Цонева, Жоржета Тодорова, Паола Стоева, Надежда Белева, Васко Василев, Миню Бонев и ловешките художници Тихомир Витков и Петкан Наков.

В словото си Валентин Узунов сподели: „Без да забележим, изложбите станаха традиция – почти чудо за нашите ширини. Не зная дали неотдавна самият Тихомир Витков е вярвал, че идеята му за този пленер ще има това бъдеще. Истина е, че юни в Ловеч е отдавна немислим без празничното настроение, което създава експозицията, сътворена от 10 автори в къщата и двора на Янковата къща в стария „Вароша“. Какво е подхранвало в годините несекващия интерес към нея? Разбира се – уникалното съчетание на автентичен архитектурен ансамбъл и жива артистичност.“

Изложбата се организира с финансовата подкрепа на община Ловеч и при партньорство на Ловчанското читалище. Сегашната проява се провежда за 12-и пореден път.