teatar106121Даниела Балабанова

Директорите на театри в страната очакват Министерството на културата да промени новата методика за субсидиране, заяви директорът на Драматичния театър в Ловеч Цвятко Стоилов. По думите му вече са отправени искания за преразглеждане на нововъведената методика, според която държавата отпуска 60 на сто от средствата, а останалите трябва да се осигуряват от театрите. Досега държавната субсидия е била между 70 и 75 на сто.

Стоилов допълни, че засега Министерството на културата е променило само въведеното ограничение за детските представления в драматичните театри от 20 на 30 процента от всички представления.

Според режисьора проф. Красимир Спасов основният проблем за състоянието на българските театри е липсата на театрална реформа. По думите му необходимо е да се създаде т. нар. “плуралистична театрална система” – различни видове театър по художествено предназначение и по начин на финансиране.

Той добави, че данните от последните три-четири театрални сезона показват, че има отлив на публиката от всички театри в страната. Пример за това е и Драматичния театър в Ловеч, където зрителите за миналата година са били 18 хиляди, което е със 7 хиляди по-малко от предходната година.

Проф. Спасов е режисьор на най-новото представление на ловешкия театър – „Обноски за маса“ от Алън Ейкбърн, чиято премиерата е на 13 и 14 май.