Машина ще бъде разположена в сградата на областната администрация на 1 ноември от 10 до 17 ч.

От 1 до 11 ноември във всички общини в област Ловеч ще се проведе демонстрационно пробно машинно гласуване за президентските и предсрочните парламентарни избори. Това обяви днес на работна среща по организационно-техническата подготовка на вота на 14 ноември председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Ловеч Валентина Недялкова. С решение на РИК е утвърден график за провеждане на разяснителна кампания на избирателите, които ще гласуват със специализирани устройства. Във всички населени места, където ще се гласува машинно, ще бъде проведено пробното гласуване, в Ловеч – и в кварталите. На 1 ноември в сградата на областната администрация машина ще бъде на разположение на гражданите от 10 до 17 ч. Тогава първи вота си пробно ще дадат областният управител инж. Светослав Славчев и Валентина Недялкова.

Избирателните секции в областта са 273, в 176 от тях ще се гласува машинно – с по две машини са 20 секции, с хартиени бюлетини – в 97. Девет са подвижните СИК – пет за хора с увреждания в Ловеч, Луковит, Тетевен, Троян и Угърчин, и четири – за поставени под карантина или задължителна изолация – в Ловеч, Луковит, Троян. Разкрити са четири СИК в ковид отделенията в Ловеч, Луковит и Троян и осем в лечебните заведения в Ловеч, Троян, Луковит и Тетевен. 2181 са назначените членове на СИК. Най-малката избирателна секция е в с. Славщица (19 човека), а най-голямата – в с. Кирчево (970).

Кандидатите за народни представители са 145, най-младият от тях е 21-годишният Аксай Нешев от ДПС, а най-възрастният – Петър Петров на 78 години от „Атака“. 99 са мъжете, кандидати за депутати, а жените – 46. 27 са кандидатските листи на партии и коалиции, с най-малката листа (само един кандидат) са политическите партии „Пряка демокрация“ и „Правото“. С пълни листи са пет партии и коалиции – ГЕРБ-СДС, „БСП за България“, ДПС, ВМРО-БНД, „Възраждане“.

Броят на избирателите по предварителните списъци е 118 514 души.

Предприети са мерки от общинските администрации за подпомагане на хората с увреждания да гласуват в изборния ден. Във всяка община има организация за приемане на заявки за помощ в изборния ден и подпомагане на избиратели със затруднения в придвижването да упражнят правото си на вот.

400 полицаи ще се грижат за охраната на изборния ден, съобщи на работната среща директорът на ОДМВР – Ловеч, старши комисар Станислав Великов, помощ ще окажат 95 служители на РДПБЗН и 15 на Жандармерията. Създадена е организация за обезпечаване на изборния процес, гарантиране на сигурността и опазване на обществения ред и противодействие на престъпността против политическите права на гражданите. Уточнени са хората, които ще бъдат придадени към силите на МВР, имаме готовност при усложнение на обстановката да подсилим дежурните в районните служби, докладва директорът на РДПБЗН комисар Владимир Кацарски. Директорът на „Информационно обслужване“ – клон Ловеч, Мариан Стоянов съобщи, че в изборната нощ ще работят 12 оператори, инфраструктурата е изградена.

От страна на областната администрация се извършват всички организационно-технически мероприятия по обезпечаване на изборния процес по график и в срок, обезпечена е работата на РИК, чувалите за изборните книжа за общините са в администрацията – до днес са взети от Ловеч, Тетевен и Ябланица, следващата седмица ще пристигнат кутиите за отрязъците и ще бъдат разпределени и предоставени на общините. В администрацията са и печатите с уникален знак за запечатване на помещенията, в които ще се съхраняват изборните книжа и материали след изборите, както и печатите на СИК – охраняват се денонощно от РУ – Ловеч.

Предстои изготвяне на план за действие за изборния ден с определяне на дежурните служители и техните задължения, ще бъдат подсигурени и дезинфекционните материали. Ще бъде създадена и организация по приемане на изборните книжа, за да бъде осигурено топло за представителите на СИК в студената изборна нощ.

При така осъществената подготовка сме напълно готови за провеждането на  изборите 2в1 на 14 ноември, коментира областният управител. Той призова служителите на МВР към още по-голяма бдителност и безкомпромисност в осигуряването на честен и прозрачен вот. А гражданите прикани да бъдат активни и да упражнят правото си на глас свободно, отговорно и осъзнато.