oblast1005131Павлин Иванов

Почти от началото на новият си мандат, кмета Казанджиев побърза да изпълни коалиционната уговорка с ДПС и назначи  Ертан Хасан за свой заместник и това е напълно логично. Без гласовете на ДПС, шансът да запази кметският си стол бяха меко казано съмнителни.

През време на печално известната тройна коалиция, област Ловеч беше управлявана от Сурай Велиева, също от ДПС. Както помним, водач на коалицията тогава, както и сега и с най-голям дял в нея бяха социалистите, а порциите бяха 3-5-8 ( Бел.р.-едноименната игра на карти се казва „блато“ – това само за информация на тези, които не играят карти).

БСП в Ловеч е изключително последователна и принципна в изпълнение да договорните си отношения (Бел.р- Евала, за което!), най-вече по отношение на неразделният си партньор ДПС. Това дори и едноок бобър със слънчеви очила  би видял в Общински съвет Ловеч. Гласуването е анблок, независимо дали става за нещо добро или в ущърб на хората живеещи в общината. Да не говорим, че ако е малко извън правилата и закона, каквото беше тъй нареченото „заседание“ и то „тържествено“, на което бяха раздадени едни символи, дружбата се втвърдява по-бързо отколкото гепард ще пробяга ремонтираният евробулевард.

Следва ли от това, че трябва да очакваме нов областен управител от присъдружната на социалистите партия, при условие, че новият „играч“ АТАКА подкрепи БСП и ДПС в желанието им и те съставят правителство? Следва ли, че област Ловеч ще бъде подхвърлена като ненужен памперс на ДПС? Вероятно и на двата въпроса отговорът е ДА.

Е, унизително е, но за сметка на това е логично и предвидимо.

Хубавото на двете партии е, че не могат да изненадат публиката с нищо. Последователни са, принципни във взаимоотношенията си (Бел.р –Машала!), държат по здраво на договорките си отколкото би се държал човек над бездна.

Преди много години, при новината, че за областен управител е назначена Сурай Велиева от ДПС, се почувствах предаден.  Предаден от всички български политици. Тогава не се интересувах нито от политика, нито от градските неща, освен обичайните попържни по адрес на градската управа за дупките, както всеки от нас прави или в автомобила си или на маса с приятели.

Тогава се чувствах като ошамарен, защото не разбирах, как в регион, в който огромният процент от населението са етнически българи, бива унизен и се дава не на БСП, което дори и да не ми харесва, поне е логично и разбираемо, а на партия, която …

Днес се сетих за това усещане от миналото, което за съжаление, вероятно ще се превърне в близко бъдеще. Днес обаче разбирам и мога да дам отговора на най-важният въпрос „ЗАЩО“ – принципи! Евала за това!

Въпросът обаче, който много българи си задават след всеки избори е: „Защо не гласувах“ или „Защо гласувах за тези“, а доста често се чуват мисли за секс със себе си (Бел.р. – Разбирате, няма да обяснявам).

Това се случва винаги в първите дни на всяко ново Народно събрание и причинява на електората усещането за прецаканост. Добрата новина е, че след време се свиква и всичко си идва на мястото. Батко, братко и таг далее.

 Макар днес, след първият работен ден на Парламента и след първото телевизионно предаване „Референдум“ (в криминалната хроника днес нямаше съобщения за рязане на вени и масови самоубийства, което говори за добро и стабилно психическо здраве на целокупният български електорат, за разлика от неговите лидери), всичко да изглежда доста по-драматично с оглед на ролята на новият „играч“ и „балансьор“, според мен всичко си е добре познато и нямаше нищо неочаквано.Обаче, надали има човек, независимо на кого симпатизира, който да е удовлетворен от това раздаване.

Мисля, че дори политиците от БСП, ГЕРБ и ДПС не са от най-щастливите хора тези дни и биха дали половината си царство за да върнат и променят хода на изборите. Но „Боговете може да хвърлят зарове. Техните умове са студени като лед“, както се пее в една от страхотни песни на ABBA, която се казва „The winner takes it all“, което е точно обратното на това, което искам да кажа – всички, без Волен сме прецакани, но изборът е направен от нас и разбира се с неоценимата помощ на Бареков, Господ здраве да му дава.

В заключение, при съставяне на правителство от този готин микс – социалисти, ДПС и с помощта на националисти, може да очакваме областен от ДПС, което пък вероятно ще се окаже най-малкият ни проблем.

И така, на всички победители в тези избори –  математически и морални, Честито!

А вие, уважаеми гласоподаватели,  си опичайте ъкъла следващият път. Не ходете за гъби и за калинки в гората в деня на вота, защото много наши братя не правят това и както се оказва печелят. И то добре. А всъщност единственият победител в тези, а и във всеки избори са продавачите на гласове, гаранция!