Павлин Иванов

Коронавирусната 2020 година беше щедра на награди към кмета и неговия екип. Наградите би трябвало да бъдат заслужено признание за добре свършена работа, иновации, интелект, ползи за гражданите. Е, разбира се, могат да бъдат и просто листчета хартия предизвикващи веселие и шеги в социалните мрежи, където хората непринудено изразяват мислите си. Доста често чрез смях и закачки, както и искрено неразбиране дали награждаващите и кметския екип от една страна и жителите на Ловеч от друга, живеят в едно и също измерение, по едно и също време.

Истината е, че сдобиването с награди е иновация на предишния кмет – Минчо Казанджиев. Той се сдоби с награди за кмет реформатор, най-социална община, „Кмет на годината 2015“ и куп други.

Характерно за повечето награди е, че идват от сайтове за нещо си, асоциации близки до телевизии, бизнес справочници и др.

Но нека се върнем на веселата част, наградите на кмета Корнелия Маринова за 2020 г.

В края на година, Маринова спечели голямата награда в категория “Културен туризъм” на “Balkan Awards of Tourism Industry 2020”, които се провеждат ежегодно от VIP Communication.

От краткото и не много съдържателно съобщение на кметския ПР, не стана ясно нито кое е културното, нито за какъв туризъм през туристическо мъртвата 2020 г. става въпрос. Но това не е важно, защото наградата е от ВИП Комюникейшън, която “има зад гърба си 8-годишен успешен опит с организиране на събития и популяризиране на фирми и услуги”.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се сдоби и с награда в надпреварата “Кмет на годината 2020”, организирана традиционно от сайта kmeta.bg. Кметът Корнелия Маринова е наградена в раздел „Средна община“ за постигнатото в образователна инфраструктура. Тук вероятно става въпрос перипетите и постонните проблеми и скандали свързани с така и незавършения строеж на Спортната зала в училище “Димитър Димов”. Шегувам се, разбира се!

В коронавирусната година децата в Ловеч станаха още повече, паралелките са препълнени, от училищните чинове излизат Нобелови лаурети, иноватори, крупни бизнесмени. Пак се шегувам, но положението не е розово, въпреки наградата.

Най-награждаваният кмет сред отличените на Годишните награди на Националното сдружение на общините /НСОРБ/ стана кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова – тя получи три отличия. Това е забележителен успех!

Кметът на Ловеч получи награда „Партньор на общините“ (голяма община), награда за „Принос за развитие на местното самоуправление“ (голяма община), както и сертификат „Европейски етикет за иновации и добро управление на община Ловеч“, придружен с кристал „Отчетност 2020 – 2022 г.“

Темата за отчетността и особено за развитието на местното самоуправление, още по-особено в “голяма община” (както е обявена Община Ловеч), е толкова голяма, че сигурно още поне два мандата няма да стигнат за да се изброят само простите факти – вечно криещ се кмет, категорично отказващ да комуникира с когото и да било извън тесен кръг “експерти” в администрацията си, липса на каквато и да било отчетност пред гражданите. Дълга, дълга, тема. Но все пак, аплодисменти. Не всеки при тази реалност може да се сдобие с награда за това.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова получи награда на Десетото юбилейно издание на годишните награди LUXURY Property AWARDS 2020, което е известно като „строителните Оскари“.

Някак необичайно е да се съчетаят LUXURY Property AWARDS със социално жилище за настаняване на уязвими групи граждани в кв. „Гозница“, но какво пък. Не бива да сме тясно скроени и трябва да погледнем по-креативно на нещата.

В съобщението на кметските ПР-и се казва: “Първата връчена наградата бе за Ловеч, тя е в категорията „Голяма община с принос в благоустройството“. Корнелия Маринова бе представена като един от най-успешните кметове у нас.” Гражданите отговориха във Фейсбук с “жива да не бях”!

Трябва да отбележим, че конкретното признание за кмета е в категория „Голяма община с принос в благоустройството“! Честно, лично аз не мога да преценя дали сме ГОЛЯМА община, но ще се доверя на LUXURY Property. Щом те го казват, начи е така!

И последната награда, с която някак си кмета Маринова се е сдобила е “Диплом „Най-добър принос на общинска администрация към бизнеса“ и награда „Златен клас“ от Шестото издание на „Balkan Business Awards 2020“.

Баси!

Тук човек трудно може да каже каквото и да било. Принос към бизнеса? Община Ловеч? И награда “Златен клас”? Е, за златото .. разбирам, но чак пък и клас.

Тази заслужена награда е дадена на кмета от .. естествено от организатора на Балканските награди за значими постижения в бизнеса – VIP Communication PR. В кметското ПР съобщение не се казва какъв точно е приноса на Община Ловеч или кмета към развитието на бизнеса, но няма нищо. То няма нищо и за това каква изобщо е тази награда „Златен клас“ и за какво точно заслужено е пристигнала в Ловеч.

И все пак, важното е, че всички събития по награждаванията са в 5 звездни хотели и в изискана обстановка. И ако вие, ей така, най-случайно живеете в голяма община като Ловеч и проспериращ град с развит културен туризъм, яка образователна система и подкрепян бизнес, бъдете сигурни – всичко това е реално. Случва се тук и сега.