Съборът “Девет песни от извора” събра на 5 септември 2021 г. приятели и любители на фолклора в ловешкото село Деветаки. Събитието се провежда за тринадесети път. Гост на празника бе кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която се обърна към множеството с думите:

„Хубаво ми е тука в Деветаки, както и във всяко едно от китните наши села. Казвам добре дошли на нашите приятели, дошли от Севлиево, Троян и Плевен. Празникът събира хора, пристигнали от близо и далеч, за да се видим как изглеждаме в дрехите на нашите прадеди и да се наслушаме на хубава музика. Днес участват 20 състава и над 250 изпълнители. Поздравления за новия кметски наместник на Деветаки, за обществения съвет и доброволците . Те вършат много работа. Ние сега работим по един по-различен проект – „По-близката Европа“. Село Деветаки разработи два проекта, които в крайна сметка ще бъдат реализирани с помощта на общината. Очаквайте скоро и машините за асфалтиране, за пътната инфраструктура са отделени 20 000 лева. Пожелавам ви да носите все така позитивното в сърцата, нека процъфтяват нашите села“.

Всяка година домакин на празника е различно село от голямото Деветашкото плато, което обхваща части от общините Ловеч, Летница и Севлиево. Съборът обогатява културния и социален живот в селата, възстановява връзките между тях.
Освен това привлича гости и туристи.
Програмата включваше изпълнения на народни и стари градски песни. Самодейците имаха по 10 минути за изява. Съборът няма конкурсен характер.
Освен това гостите можеха да дегустират домашни ястия, приготвени по стари местни рецепти. За децата бе организирана арт работилница с рисуване върху природни материали. Ръководител бе художникът Мирослава Ганчева, създател на бранда Divine Handmade Art.
Организатори на традиционния събор са сдружение “Деветашко плато” с председател Ива Таралежкова, местното читалище и кметството.