Ловеч е градът, в който, веднага след София, граждани улавят радиосигнал чрез новото техническо изобретение радио. Това сочи запазена пощенска картичка, датирана от 2 януари 1925 г. и изложена в ловешки музей.

Интересният факт е видим в новото видео на Община Ловеч по проекта за културните ценности на града чрез стрийминг във фейсбук, което бе излъчено на 28 април. Показана е експозицията от лампови радиоапарати, изложени в музейната сбирка „Атанас и Васил Атанасови”. В залата „Техника“ има колекцията от над 200 броя радиоапарати, в голямата част дарени от Кирил Петров. За тях подробно и с интересни факти разказва уредникът Ганчо Ганев. Ще научите как през 1944 година един селянин от Деветаки продал три ниви, за да си купи военно радио от немските войски. Ще видите и самоделен радиоапарат, сглобен от дядото на известния ловешки бизнесмен Петко Игнатов – Петко Игнев Георгиев.

Видеото е дълго 15 мин.

След включването на живо всички записи досега могат да се гледат във фейсбук в профилите на кмета и на Община Ловеч, както и при всеки, който ги е споделил в профила си.