В Световния ден за борба с тютюнопушенето доброволци от Българския младежки червен кръст – Ловеч, и Превантивно-информационния център към община Ловеч посетиха областната администрация. Те раздадоха брошури с информация за последиците от вредния навик и разменяха с пушачите цигара срещу дъвка. Младежите обещаха след края на акцията си публично да изгорят събраните цигари. Както и заявиха, че никога не биха посегнали към тютюна.

Областният управител Виктор Стойчев ги поздрави за инициативата „Животът обича непушачите“ и ги призова да се пазят от всички зависимости. Днешната ви проява е знак, че младото поколение, което упрекваме, че не се съобразява с правилата, че се движи хаотично и няма ценности, изобщо не е вярно, напротив, расте поколение, на което можем да разчитаме, каза Стойчев.

Статистиката сочи, че 55% от българите пушат, а останалите 45 на сто се „опушват“ от тях. 21,6% от общата смъртност в страната се дължи на заболявания, причинени от съдържащите се в цигарите 4 хил. вида отровни вещества. 83% от децата са опитвали цигари, а половината от учениците пушат редовно. Годишно в Европа от последиците на тютюнопушенето умират 1,4 млн. души, с което го превръщат в най-значимата предотвратима причина за смърт.

Затова и на всеки 31 май в света се провеждат кампании, с които се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн, и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление.