На 5 юни в Тетевен ще се проведе регионалният етап на XII национален събор на народното творчество Копривщица 2022. Той се организира от областна администрация – Ловеч, с домакинството на община Тетевен и Народно читалище „Съгласие – 1869 г.“. Участват 19 певчески и танцови групи, три дуета, 15 индивидуални изпълнители, два оркестъра – общо над 250 изпълнители на автентичен фолклор. Те са от читалищата в с. Баховица, с. Лисец, с. Голец, с. Брестница, гр. Тетевен, с. Глогово, с. Градежница, с. Рибарица, с. Галата, с. Васильово, с. Черни Вит и с. Гложене.

Съборът ще бъде открит от областния управител Виктор Стойчев. Експертната комисия, която ще оцени на живо изпълненията и ще определи участниците от област Ловеч за националния етап, е в състав Петьо Кръстев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН – София – председател, и членове Елена Георгиева от Регионален исторически музей – Ловеч, Цветелина Иванова – РЕКИЦ „Читалища“ – Ловеч, Нели Митева, директор на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в областна администрация – Ловеч, и Анета Николова, експерт в областна администрация – Ловеч, и областен координатор по провеждане на регионалния етап.

XII национален събор на народното творчество ще се проведе от 5 до 7 август в Копривщица. Организира се от Министерството на културата, Община Копривщица, областната администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Медийни партньори са Българската национална телевизия, Българското национално радио, Българската телеграфна агенция.

Съборът е създаден през 1965 г. Провежда се на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на август. Реализирането му е на два етапа – регионален и национален, като първият се провежда във всички административни области в страната. За тези години той се утвърди като най-авторитетното и представително движение за опазване и популяризиране на човешката креативност, свързана с културните традиции и фолклора, част от културното наследство на България. От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

12-ото издание бе отлагано две поредни години заради ковид пандемията. От 11-ото през 2015 г. участниците от област Ловеч се завърнаха с 45 награди.