В края на месец март стартира обучение по шахмат за най-малките с подкрепата на Община Троян и съдействието на Шахматен клуб –Троян. След проведено проучване  сред учениците от начален етап над 30 деца до 12 години от три училища в града са заявили желание за начално обучение по тази древна, но много интересна спортна игра.

Идеята на организаторите е не само да представи набиращия популярност след успехите на женския отбор по шахмат спорт, но и да откъснат учениците от екранните устройства, като ги научат на стратегии, планиране и следване на определени правила.

Първите стъпки в шахмата ще направят учениците от Начално училище „Христо Ботев“ – Троян в дните от 26-ти до 29-ти март. Веднага след пролетната ваканция инициативата ще продължи в СУ „Васил Левски“- Троян и СУ „Св. Климент Охридски“. Заниманията са безплатни и ще се провеждат в училищата в рамките на следобедните часове за занимания по интереси, а в края на месец април всички, преминали обучението, ще се включат в традиционния турнир по шах.