На 15.03.2021 г. се проведе обществено обсъждане на проект на Плана за интегрирано развитие на Община Ловеч за периода 2021-2027 г. Събитието протече при спазени противоепидемични мерки с присъствието на ръководството на Община Ловеч, екипът по подготовката на ПИРО и представители на широката общественост – НПО, представители на малките населени места, ОИЦ – Ловеч, граждани. Това съобщават от общинския пресцентър.

Планът за интегрирано развитие на община Ловеч е разработен в съответствие с приложимите разпоредби на ЗРР и ППЗРР, както и в съответствие с Методическите указания за разработване и прилагане на планове за интегрирано развитие на община за периода 2021-2027 г., утвърдени от Министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Г-жа Маринова, кмет на Община Ловеч, откри общественото обсъждане с думите, че Планът за интегрирано развитие на общината, като част от системата от стратегически документи, интегрира регионалното и пространствено развитие и служи за определяне на актуалните проблеми, нуждите на потенциалите за развитие на районите, общините и населените места, които се отчитат при разработването на инвестиционни програми. При реализацията на ПИРО ще се използват финансови инструменти, включително съфинансирани от фондовете на Европейския съюз. Този документ обхваща период от седем години и ще осигури пространствена, времева и фактическа координация и интеграция на различни приоритетни политики и планови ресурси за постигане на дефинираните цели за трайно подобряване на икономическото, социалното и екологичното състояние на общинската територия.

Документът беше представен от г-жа Цанова, секретар на Община Ловеч и председател на Работната група, сформирана от Кмета на Община Ловеч за подготовката на ПИРО. В подробна презентация, г-жа Цанова представи плана, целите и приоритетите за устойчиво развитие на общината, както и връзките й с другите общини в съответствие с интегрираната териториална стратегия за развитие на региона за планиране от ниво 2 и общия устройствен план на общината. Последваха коментари, въпроси и предложения, които ще бъдат отразени във финалния вариант на документа.

В заключение, г-жа Маринова сподели:

„Разработването на плановете за интегрирано развитие е предизвикателство пред всички общини. Колкото по-бързо се научим да комуникираме, да обединяваме нашите усилия за пълноценно използване на човешкия и природен потенциал, да сближаваме нашите идеи и концепции за развитие за териториите, толкова по-добри резултати ще постигнем. Само тези, които разберат философията на партньорството, ще получат подкрепа в новия програмен период!“