На 31.01.2024 г. приключи Национален ученически конкурс „ Наследник съм на …“, организиран от Министерство на отбраната и Централно военно окръжие съвместно с Министерство на образованието и науката, регионалните управления на образованието и Съюза на ветераните от войните в България, във връзка с отбелязването на 110 години от Балканските войни. В регламента на конкурса беше предвидено да вземат участие ученици от всички български училища, разделени в две възрастови групи.

Основната цел е да се провокира интересът на учениците към славното българско военно минало и да се насочи вниманието им към съхраняване на родовата историческа памет чрез изследователска дейност, свързана с участието на техни предци в Балканските войни. По този начин конкурсът допринася за изграждането на високо патриотично съзнание, като основа за военно –патриотичното възпитание на подрастващото поколение с чувство на уважение към загиналите и участвалите във войните.

Вчера в сградата на областна администрация се състоя награждаването на класираните проекти за област Ловеч. На церемонията присъстваха областният управител Виктор Стойчев, Началникът на РУО – Ловеч д-р Иваничка Буровска, началникът на Военно окръжие II степен – Ловеч, подп. Красимир Костов, председателят на Съюза на ветераните от войните в  България – Ловеч, Георги Тотев.

В залата освен победителите в конкурса бяха и техните преподаватели, учителите, които са вдъхновили и подкрепили създаването на проектите им. Всички те бяха приветствани от областният управител Виктор Стойчев и д-р Буровска.

Победител в първа възрастова група е Цветин Николаев Иванов ученик от 6 клас на СУ“ Алеко Константинов“- гр. Луковит с неговият разказ „ Наследник съм на участник в Балканската война“

Първо място във втора възрастова група беше присъдено на Христина Стефанова Христова ученичка от 10 клас на СУ „ Васил Левски“ – гр. Троян за есето ѝ  „ Наследник съм на …“

Второ място за Иван Иванов Петров ученик от 10 клас на ПГМЕТ „Академик Ангел Балевски“ – гр. Троян за неговият разказ „ Героизмът на един балканджия през Балканските войни ( 1912- 1913 г. )

Трето място зае Калоян Василев Кирилов ученик от 10 клас на ПГМЕТ „Академик Ангел Балевски“ – гр. Троян за разказът му „Бойният път на Съби Петков Кочевски – боец от 1 – ва рота на 1 – ва дружина в 28 – ми пехотен Стремски полк, през Балканските войни“

„ Колко много гордост, скъпи ученици, има и в надслова на нашия конкурс „Наследник съм на…“, който е част от националните чествания на 110 години от Балканските войни. Днес е денят за награди, но е и ден на нашето възхищение от вашия труд, независимо от класирането! Благодаря за вдъхновението, с което изследвахте, проучвахте и написахте вашите есета и исторически разкази за героите от Балканските войни! Благодаря на вашите учители! Искам накрая да завърша с цитат от есето на Християна Христова, спечелила първо място във втора възрастова група: „Да бъда наследник на такъв герой е истинска чест и отговорност за мен. Наследство, което ме прави горда и носи изключителна значимост за мене и моята родова принадлежност. Поклон пред героите! Затварям албума. Но не и сърцето си. Не и паметта си!….“ заяви в обръщението си към всички подп. Костов.