В навечерието на 24 май, Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, жителите на село Йоглав, община Ловеч, първи в региона, още в неделя, се насладиха на музика, песни и танци, събрани в едно пищно тържество. Богатата празнична програма бе посветена утрешния празник. Тя събра десетки жители и гости в красивия парк на селото, където е откритата сцена и има удобни места за зрители. За проявата с голям ентусиазъм работиха настоятелството на НЧ „Пробуда 1926 г.“ с председател Габриела Христова, екипът на кметския наместник Виолин Димитров и организаторът на клуба на инвалида Христо Илиев.
Сред гостите бяха ръководствата и читалищни дейци от читалищата в Дренов, Лисец и Деветаки. Сред тях беше и кметският наместник на село Деветаки Диана Иванова.
Тържеството откри читалищният секретар Еленка Щерева с приветствие към деца, учители, културни дейци, жители и гости по случай светлия празник. Беше прочетен и силно аплодиран поздравителен адрес от Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, към организаторите на празника. В него се изказваше поздравление за благородния и неуморен труд на читалището, както и пожелание за активност и неуморност в развиване и опазване на българската култура.
Първите участници в програмата бяха най-малките жители на селото, които рецитираха стихчета за Кирил и Методий и пяха песни, под ръководството на Еленка Щерева. Всички деца получиха символични подаръци. Последва музикален поздрав от местната фолклорна група „Югла“. Последва най-атрактивната част от празника – богата концертна програма от изпълнения на народната певица Латинка Петрова и танцова формация „Балкански огън“, с ръководител Крис Костов, към НЧ „Бяла Анаста“, Ловеч.
Голямото хоро, което се извиваше по време на концерта, усмихнатите лица на хората и веселата глъч на децата, показаха, че 24 май е сред най-тачените празници на българите. Той е и най-хубавият, защото звучи химнът „Върви народе възродени, към светла бъднина върви ”, който всеки българин знае от момента на пристъпването на училищния праг и носи в сърцето си, докато е жив.