Днес, при специализирана операция на Областната дирекция на МВР в Ловеч и районното управление в Тетевен, под наблюдението на Окръжна прокуратура Ловеч, е разбита скъпа и модерна лаборатория за отглеждане на марихуана. В тетевенското село Черни Вит, непосредствено до църквата в селото, в сградите на луксозен имот, бяха установени над 590 саксии в специално и добре оборудвано помещение. В друго са намерени готова за продажба суха маса.

На място окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков и директора на ОД на МВР – Ловеч, старши комисар Дончо Манов съобщиха, че само за последните 8 месеца, това е шестата разкрита лаборатория в област Ловеч. Образувано е досъдебно производство за производство с цел разпространение на наркотични вещества в големи размери. Задържани са двама мъже – единият е криминално проявен.

Луксозният имот е добре оборудван, със скъпа техника. В неговите сгради са обособени помещения, в които от семената до крайния готов за транспортиране и продължа продукт е обезпечен на високо ниво целия технологичен процес. Само аварийният генератор за ток е на цена от поне 100 000 лв., казаха разследващите.

Само в един от хладилниците е намерено количество от 10 кг, посочи окръжният прокурор.
Старши комисар Манов уточни, че в една от сградите са открити повече от 590 саксии с растения, а в друга е изградена сушилня. Според него, готовата продукция е предназначена за износ, тъй като цената в чужбина е по-висока. Предстои да бъде уточнено цялото намерено количество на наркотичните вещества и негова стойност.
В процеса на разследването ще стане ясно откога действа лабораторията и има ли връзка с разкритите преди това в Ловешка област.
За задържаните лица прокуратурата ще внесе искане за постоянна мярка “задържане под стража”.