На 13 декември 2023 г. в град Луковит се проведе пресконференция  по проект „Бъдеще за децата в община Луковит“ с участието на екипа за изпълнение на дейностите и представители на медии.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027.

Операция „Бъдеще за децата“ е от стратегическо значение със значителен принос за изпълнение целите на Програма „Развитие на човешките ресурси“, относно положителния ефект върху живота на хората, основните ценности на Европейския съюз и хоризонталните принципи на политиката на сближаване: равни възможности, активно включване и приобщаване, недопускане на дискриминация.

Проектът се изпълнява в контекста на Европейската гаранция за детето, която цели повишаване качеството на живот.

Основна цел на проекта „Бъдеще за децата в община Луковит“ е да създаде условия за подобряване на благосъстоянието на деца от 0 до 18 години, в риск от бедност и социално изключване. Проектът цели да обхване в дейности около 200 деца под 18 г., от които около 150 да са с подобрени условия на живот, достъп до ключови услуги – социални и интегрирани здравно-социални услуги, както и подготовка за включване и задържане в образователната система, включително на деца със специални образователни потребности.

Обхванати са 5 населени места в общината –  град Луковит и селата Бежаново, Беленци, Дерманци и Петревене.  По проекта работят социални и общностни работници, медицински сестри и акушерка, педагог, психолог, логопед и юрист в посока намаляване на бедността и социалната стагнация чрез превенция на детската заболеваемост и ранна диагностика на уврежданията, повишаване на здравната култура, ранно детско развитие и работа с родителите и младежите за намаляване на ранните бракове и раждания.

Проектът стартира през м. септември 2023 г., а от м. октомври 2023 г. специалистите са обхванали 338 деца, сред тях са: 15 деца с увреждания; 28 деца със специални образователни потребности;  129 деца от 0 до 3 години, включени в Патронажна грижа; 50 деца от 3 до 6 години, включени в услуги за ранно детско развитие; 24 бременни и родилки, от които 4 под 18-годишна възраст, включени в обучения за родителски умения.

Договор BG05SFPR002-2.003-0054-C01 за изпълнение на проект „Бъдеще за децата в община Луковит“ е с бюджет 390 563,60 лева и срок за изпълнение – 25 месеца, до 08.10.2025 г.