Община Ловеч и Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ – Ловеч организират събитие по повод именуването на галерията. Това ще стане на 08.07.2020 г. от 17.30 часа пред галерията в кв. „Вароша“ в Ловеч. Предвижда се и оформяне на зала-постоянна експозиция с творби на проф. Теофан Сокеров от фонда на ХГ.

Припомняме, че с решение на общинските съветници от 28 май 2020 г. художествената галерия вече носи името на известния художник проф. Теофан Сокеров, които си отиде от нас в началото на годината.

Теофан Сокеров е роден на 3 май 1943 г. в Ловеч. Почина на 8 януари 2020 г. Той завършва Средно смесено училище “Тодор Кирков” в Ловеч през 1961 г. Продължава образованието си във ВИИИ “Николай Павлович” в София, специалност Живопис при проф. Петър Михайлов и успешно завършва през 1969 г. Работи няколко години като свободен художник в родния си град, където сътворява първата си картина “Възпоменание”.

В периода 1971-1982 г. е председател на Съюза на художниците в Ловеч. Установява се в София, където от 1994 г. е професор по живопис в НХА. От 70-те години реализира десетки самостоятелни и групови изложби. Автор е на многобройни кавалетни и монументални произведения. Сред неговите постижения е художественото оформление и стенописите в Патриаршеската църква на Царевец във Велико Търново. В Ловеч негови стенописи има в Дом “Преслав”, в Съдебната палата, музея на Васил Левски и други сгради. Картините му са притежание на музеи, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Швейцария.