В деня, в който Ловеч отбелязва своето Освобождение преди 145 години, беше открита изложбата от Десетия пленер по живопис „Дувари 2022“. Девет творци представиха 18 свои платна в Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“. Изложбата откри кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова в присъствие на председателя на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов и директора на галерията Валентин Узунов.

„Казват, че живописта е прост начин да се говори за сложните неща. А най-сложните неща са красотата, хармонията, душата, светлината, истината, достойнството, свободата. Благодаря ви, че чрез изкуството правите разбираеми тези понятия.“ С тези думи се обърна към художниците кметът Корнелия Маринова.

Десетият пореден пленер е с рекорден брой участници – това са девет ярки и талантливи художници. Участниците са Божидар Тонев от Добрич, проф. Владимир Аврамов от Велико Търново, Елица Бенева от Ловеч, Иван Велчев – Йово от Плевен, Камен Кисимов от Германия, Милчо Талев от Поморие, Станимир Видев от Пловдив, Христо Христов от Варна и Веско Велев от Кърнаре.

Идеята на пленера е да обогати фонда на галерията с нови произведения на изкуството от автори, които се вълнуват и впечатляват от красотите на „Вароша“.