„В Ловеч е много важно да отбележим по подобаващ начин 150-годишнината от БРЦК , защото е знаково историческо събитие и то заслужава днешната научна конференция.“ Това каза кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която откри на 24 юни 2021 г. Национална научна конференция под наслов „Градът Ловеч като център на Българския централен революционен комитет, столица на Васил Левски и роден град на поборника Тодор С. Кирков“ /названието е по едноименната книга на д-р Параскев Ив. Стоянов/.

Конференцията се провежда на 24 и 25 юни 2021 г. в зала на бившия Младежкия дом на пл. „Тодор Кирков“ в Ловеч. Тя веднъж бе отложена заради пандемията, но сега най-после се случи, каза директорът на РИМ Капка Кузманова.

В два панела специалисти от цяла България представят 20 презентации и доклади, за да отбележат 150 години от създаването на БРЦК в Българско, 145 години от гибелта на Тодор Кирков и подвига на Ботевите четници. Научен ръководител на събитието е проф. Пламен Митев. Съорганизатори конференцията са Фондация „Васил Левски“, Община Ловеч и Регионален исторически музей – Ловеч.

Първи в четвъртък говори проф. д-р Пламен Павлов на тема „Раковски и Левски“. След него Мартин Невянов от 8 клас на от СУ „Св. Климент Охридски“ в Ловеч показа своята презентация „Васил Левски – борба, завети, признателност.“ Сред участниците има и други ученици – Виктория Печева от Езиковата гимназия и Владимир Живков от СУ „Св. Климент Охридски“ – двамата са сред отличните на випуска. С научни съобщения са и местните историци като Иван Лалев и Младен Стоянов.

Сред гостите са още проф. д-р Петко Петков и Дора Чаушева, която ще говори за Ангел Кънчев. В Ловеч е и зам.-кметът на Карлово Стойо Карагенски.

В Младежкия дом е открита и изложба от снимки на тема „Площад „Тодор Кирков“ през вековете“.

В почивката в четвъртък участниците в конференцията откриха нова паметна плоча на мястото, където се е намирала къщата на героя Тодор Кирков. Това е на ул. «Величка Хашнова» №22, в кв. «Вароша», в близост до църквата. В събитието участваха и ученици от СУ „Тодор Кирков“ в града, които поднесени венци и цветя пред паметния знак на своя патрон.